MezőgazdaságMájus közepén lejárnak a határidők - Ferencz Csaba

2009. május 7., csütörtök, Közélet

Május közepén két, a mezőgazdákat érintő határidő jár le: ekkor zárul a területalapú támogatások kérvényezése, s május 14-ig adhatóak le a tejkvóta érdekében kitöltendő nyilatkozatok is.

A területalapú támogatásoknál a megyei kifizetési ügynökség adatai szerint a gazdák több mint kilencven százalékban benyújtották a szükséges papírokat. Ez több mint tízezer kérvényt jelent, és 75 000 hektárra vonatkozik. A kitűzött időpontban a gazdák többsége megjelent, így az iratcsomók átvételével, előzetes ellenőrzésével és regisztrálásával nem volt fennakadás — tudtuk meg a hivatalnál. Egyébként a tavalyi területalapú támogatások alig hét százaléka kapott zöldutat, vagyis Háromszéken összesen 828 kérvényre tudnak fizetni. Országosan több mint 300 000 gazdának 146,5 millió eurót fizettek ki eddig — áll az országos ügynökség közleményében.

Május 14-én jár le a tejkvótával rendelkező gazdák, illetve a felvásárlók bejelentési kötelezettsége. Az április 30-án zárult, úgynevezett tejkvóta-évre ugyanis a háztól eladott mennyiséget a termelőknek, a feldolgozóknak eladott tejet pedig a felvásárlóknak kell jelenteniük. Ferenczi Csabától, a kifizetési ügynökség tejkvóta-irodájának munkatársától megtudtuk, hogy 4600 űrlapot postáztak a gazdáknak, ezeket kell visszaküldeniük határidőre, az űrlapok adatainak feldolgozása után tudják ugyanis meghatározni az idei kvótát. A tejfeldolgozók bejelentései nyomán a csarnokban idén leadható tej mennyisége állapítható meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-07: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Alkotmányellenes törvénymódosítás
Alkotmányellenes a parlament által múlt hónapban elfogadott jogszabály, amely módosította az 1999/188-as, közalkalmazottak statútumára vonatkozó törvényt — erről döntött egyöntetű szavazattal tegnap az alkotmánybíróság.
2009-05-07: Közélet - x:

A dollár, a piac és a népszavazás (Sepsiszentgyörgy) - Váry O. Péter

Tulajdonképpen jó ötlet a lakónegyedi népszavazások szervezésének elindítása, végre-valahára a sokat tűrő sepsiszentgyörgyiek is azt képzelhetik, nem csupán négyévente, de a választások között is beleszólhatnak dolgaik alakulásába.