Külföldi hírek — Simó Erzsébet

2009. május 8., péntek, Közélet
Csúcstalálkozó Prágában

Megnyílt az Európai Unió — Keleti partnerség csúcskonferencia tegnap délután Prágában. A fórum célja annak megvitatása, hogy miként segíthetné elő az unió a gazdasági-társadalmi reformokat keleti szomszédságában. Az EU meghívására a fórumon hat volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna képviselői vesznek részt.

A keleti partneri viszony kiépítésére irányuló svéd—lengyel kezdeményezés 2008 tavaszán indult el. Később Csehország is csatlakozott hozzá, s uniós elnökségének egyik prioritásává minősítette. A kezdeményezés Moszkvá­ban nemtetszést és bírálatot váltott ki. Prágai diplomáciai források szerint a találkozó résztvevői alapvetően azt tisztázzák, hogy mivel lehetne megtölteni a partnerségi programot, melyek legyenek a kiemelt feladatok. A résztvevők várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amelyben az EU támogatásáról biztosítja a demokratizálódási folyamatokat és a gazdasági reformokat a partnerországokban. A nyilatkozat hitet tesz a jövőbeni szorosabb politikai és biztonságpolitikai együttműködés mellett, beleértve az energetikai együttműködést is. Ugyanakkor felhívja a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartásának szükségességére. A 2013-ig tartó partnerségi programra 600 millió eurót szánnak uniós forrásokból. * Civil szervezetek a nap folyamán kisebb tüntetéseket szerveztek a cseh fővárosban a fehérorosz és a moldovai kommunista rendszer ellen, amely szerintük durván megsérti az emberi jogokat

Kétezernél több az új influenzás

Az új influenzás esetek globális száma 2265-re nőtt csütörtök délig — közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ Stockholmban. Továbbra is Mexikó áll a statisztika élén. Csütörtöki bejelentés szerint 1160 esetet regisztráltak a latin-amerikai országban, vagyis az összes ilyen megbetegedésnek több mint felét. Az érintett tizenhárom európai országban összesen 142 volt tegnap reggel. Negyvennégy ember halt meg eddig e kór áldozataként Mexikóban, kettő az Egyesült Államokban. Mexikóban ugyanakkor kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba: a hatóságok megszüntették az új típusú influenza terjedése miatt elrendelt korlátozások jelentős részét.

Tóásó ártatlannak vallja magát

Eduardo Rózsa-Flores meghívására utazott Bolíviába Tóásó Előd, akinek az interneten közzétett vallomásából az derül ki, hogy a fiatalember nem tudott semmit a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tevékenységéről. Az ernestojustiniano.org honlapon teljes egészében közzétették a La Pazban még április közepén tartott kihallgatás jegyzőkönyvét. Tóásó egyebek között elmondta, hogy csak informatikai feladatokkal foglalkozott, fizetést nem kapott, de minden költségét fedezte Rózsa-Flores. Nem voltak baráti viszonyban, úgy érzi, Rózsa-Flores kihasználta, miként a többieket is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-05-08: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Egyenlők és egyenlőbbek
Tegnap tartották az első szakértői egyeztetést az egységes nyugdíjrendszer törvényéről, amelyről máris kiderült, csak részben egységes: a honatyák, bírók és ügyészek, valamint a katonai személyzet ismét kivételt képez.
2009-05-08: Közélet - x:

Egy hét még az adóbevallásig (Személyi jövedelemadó) — Ferencz Csaba

Idén is május 15-ig, tehát még egy hétig lehet adóbevallást tenni mindazoknak, akik alapmunkahelyükön kívüli jövedelmet valósítottak meg, vagy egyéni tevékenységből, bérleményből, bizonyos mezőgazdasági termelésből és brókertevékenységből származott jövedelmük a tavalyi év folyamán.