Kisvasutak Közép- és Dél-EurópábanReneszánszukat élő közlekedési eszközök

2009. május 12., kedd, Magazin

764—431-es számú, Resicán gyártott mozdony, G. Hocevar hozta Kovásznára kipróbálni,

mielőtt Németországba vitték (2004. augusztus 6.)

A Kovászna Megyei Tanács nemrég elindította a kovászna―kommandói erdei vasút megmentését célzó tevékenységeket. Cikksorozatunk megírására ez is késztetett, hiszen Közép-, Dél- és Kelet-Európa államai a közelmúltig hatalmas hálózatokkal büszkélkedhettek, de több ország jelenleg is kisvasút-nagyhatalomnak számít.

Több államban újraindítottak, sőt, újjáépítettek vonalakat, ami világosan mutatja, újfajta felhasználásuk nemcsak ipartörténeti remekművek felélesztését jelenti ― a hosszú távon biztosan bekövetkező pusztulástól is védve őket ―, hanem hatalmas turisztikai potenciáljuknak köszönhetően egész régiók megélhetését biztosítja.

Sorozatunk első részében összefoglaljuk a térség, ezen belül Románia kisvasútjainak helyzetét, a továbbiakban pedig kitérünk egy-egy ország kisvasútjaira, sajátos helyzetükre, üzemelésük mindennapjaira.

Ha Európát egységes térségnek tekintjük, akkor Közép-Európa még koherensebb, kiindulópontunk a XIX. század vége és az Osztrák―Magyar Monarchia. Mint ismeretes, a vasútépítési láz az 1867-es kiegyezést követően érte el tetőpontját, az 1900-as évek elejéig több ezer kilométer vasút épült. Kisvasutat olyan helyekre építettek, ahol a terepadottságok nem tették lehetővé a szokványos vasutat, vagy a szállítandó utasok, áru mennyisége ezt nem indokolta. A kiegyezés utáni Monarchia rengeteg ilyen közlekedési eszközzel, zömmel feltáratlan területtel rendelkezett, így nem csoda, hogy az első világháborúig több ezer kilométernyi kisvasúton indult meg a forgalom. Ezt elsősorban hatalmas mezőgazdasági területek terményeinek fuvarozására, erdőkitermelésnél, bányászatban használták szállítóeszközként. A kisvasutak egyik végpontja általában a gazdasági cél, a másik pedig a normál nyomközű átrakóállomás, ahonnan a termékek eljuthattak a Monarchia, Európa bármely, vasúttal ellátott településére.

Hogy mit tekintünk kisvasútnak, a nyomtávolságtól függ. A normál nyomtáv Európában 1435 mm, ezt ajándékba kaptuk a régi korok angol vasútépítőitől. Így minden, ami ennél keskenyebb, kisvasútnak számít. A kisvasutak, melyeknek történetéről szó lesz, túlnyomórészt 760 mm nyomtávolságúak, ezért a méretről szükséges szólnunk egy kicsit bővebben. Amikor 1878-ban Bosznia-Hercegovinát annektálta a Monarchia, készen kapott egy csupa hegyből álló országot, ahol a szekérúton kívül semmiféle közlekedési rendszer nem volt. A hegyes-sziklás terepviszonyok miatt óriási erőfeszítéssel lehetett volna normál nyomközű vasutat építeni, így a XIX. század végén létrejött az 1960-as évekig működő, azóta világhíressé vált hálózat, a Bosna Bahn. A 760 mm-es nyomtávolságú hálózat Belgrádot kötötte össze Szarajevóval, illetve az adriai kikötőkkel, pl. Dubrovnikkal: a fővonal 700 km hosszú volt, szárnyvonalakkal együtt pedig elérte a 2000 km-t. Több száz mozdony szolgált itt, több ezer személykocsival és teherkocsival. A vonalon helyenként 60 km/h sebességgel haladhattak a vonatok, és a városok között éjszakai hálókocsis szerelvények is közlekedtek. A terv bevált: e nyomtáv olyannyira elterjedt, hogy ma Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Bosznia, Szerbia, Svájc, Románia, Bulgária, továbbá a II. világháborúig dél-lengyelországi és kárpátaljai területek kisvasúthálózatai is túlnyomórészt ilyenek. E hálózatokat később átszegelték a szovjet kisvasúti standard nyomtávra, 750 mm-esre.

Mint említettük, 760 mm-es nyomtávú a kovászna―kommandói erdei vasút is, akárcsak Románia kisvasútjainak túlnyomó többsége. Következő cikkünkben ezeket ismertetjük.

Markója Szilárd, Papucs András

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-12: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a nagyborosnyói születésű sepsiszentgyörgyi
id. BAGOLY ZOLTÁN
életének 83. évében váratlanul elhunyt.
Temetése 2009. május 12-én 14 órakor lesz a közös temetői ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4220771
2009-05-12: Magazin - x:

Régi szertartások betiltása 1924-ben — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi céhek és ipartársulások több mint százéves szokása volt a társulati láda elkísérése az újraválasztott elnök házához. Így adták tudtára a város lakosságának, hogy kit választottak meg a következő két esztendőre a társulat vezetésére. Elöl a társulati zászlót vitték, utána két fiatal mester a társulati ládát, melyben az okiratok mellett a pénz és más iratok voltak.