Régi szertartások betiltása 1924-ben — Józsa Lajos

2009. május 12., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi céhek és ipartársulások több mint százéves szokása volt a társulati láda elkísérése az újraválasztott elnök házához. Így adták tudtára a város lakosságának, hogy kit választottak meg a következő két esztendőre a társulat vezetésére. Elöl a társulati zászlót vitték, utána két fiatal mester a társulati ládát, melyben az okiratok mellett a pénz és más iratok voltak.

Az újonnan választott elnök a társulat ládája mögött haladt, majd a mesterek és legények sora következett zenekísérettel. Az ünnepi alkalomra a ládából a tagság beleegyezésével italra pénzt vettek ki, és sokszor késő estig mulatoztak a bőségesen megterített asztalok mellett.

1924. február 28-án szomorúan közli az elnök a szabó-, asztalos- és lakatos-ipartársulat tagjaival, hogy a hatóságok e régi szokásukat megtiltották. A bejelentést így foglalták jegyzőkönyvbe: ,,Az elnök Jakots István beszámolója — A választmány tudomására hozza az elnök, hogy a társulati láda átszállítása végett az állami rendőrséghez kérést adott be, hogy a szokásos módon a társulati tagok kísértében történjék meg az átszállítás. Ezen kérésüket az állami rendőrség nem engedélyezte. Ezért kéri, a választmány ez ügyben határozzon. Egyszersmind javasolja az elnök, hogy mivel ezen ősi szokásunkat a mostani nehézségek végett nem gyakorolhassuk, fogadja el a választmány az elnöknek azon ajánlatát, hogy 400 lejt kioszthasson a tagok között."

Sepsiszentgyörgy elsőként céhbe tömörült mesteremberei, a csizmadiák írtak jegyzőkönyvet 1822-ben a céhláda kíséretéről. Tehát százhuszonkét évig tartó hagyomány szűnt meg a fent említett határozat kiadásával. Szomorúan és megalázott szívvel fogyasztották a számukra kiutalt pénzből a mesteremberek italukat valamelyik kocsmában. Régi ünnepi szokásuk aztán teljesen feledésbe merült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-12: Magazin - x:

Reneszánszukat élő közlekedési eszközök (Kisvasutak Közép- és Dél-Európában)

764—431-es számú, Resicán gyártott mozdony, G. Hocevar hozta Kovásznára kipróbálni,
mielőtt Németországba vitték (2004. augusztus 6.)
A Kovászna Megyei Tanács nemrég elindította a kovászna―kommandói erdei vasút megmentését célzó tevékenységeket. Cikksorozatunk megírására ez is késztetett, hiszen Közép-, Dél- és Kelet-Európa államai a közelmúltig hatalmas hálózatokkal büszkélkedhettek, de több ország jelenleg is kisvasút-nagyhatalomnak számít.
2009-05-12: Magazin - x:

Csacsifogatra ültetik Rippl-Rónait

A somogyi megyeszékhely nemzetközileg legismertebb személyiségét, Rippl-Rónai József (1861—1927) festőművészt Kaposváron csacsifogatra ültetik. Trischler Ferenc pécsi szobrászművész a kétkerekű kordén ülő művészt jellegzetes, széles karimájú kalapjában, csaknem életnagyságban örökítette meg, felidézve azt az életképet, amint a festő a csacsifogaton a Róma-hegyről a városba kocsikázik.