Civil kezdeményezésekSzentgyörgyiek a Kolcza-tag fejlesztéséért — Mózes László

2009. május 12., kedd, Közélet

A civil kezdeményezések fontosságát hangsúlyozta Tamás Olivér vállalkozó, illetve azt, hogy akár egy kisközösség is változtathat közvetlen lakókörnyezetén. Szerinte nagyon fontos, hogy a polgárok éljenek a lehetőséggel, és személyi jövedelmi adójuk két százalékát ne hagyják az államnak, hanem a május 15-i határidőig utalják át valamelyik civil szervezetnek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a cégek profitadójuk húsz százalékát is hasonló célra fordíthatják.

Ő maguk 2005-ben alapítottak egyesü­letet, amely a Kolcza-tag fejlesztését tűzte ki célul. Több száz család lakik a sepsiszentgyörgyi negyedben, s Tamás Olivér a civil szervezet elnökeként azt is szeretné, ha úgy élhetnének, mintha ,,kisebb faluközösség" lennének, és azt is akarják, hogy a környéken élők lássák, vannak, akik nem várnak, hanem cselekedni, lépni próbálnak. Ezért pályázatokat írnak, önerőből több környékbeli utca korszerűsítésén, illetve a zöldövezet kialakításán dolgoznak, terveket készítettek, a munkálatokat az önkormányzat is támogatta. Például a Cserey Jánosné utca feljavítására (közművesítés, alapozás) mintegy 400 000 lejt fordítottak, a polgármesteri hivatal 150 000 lejes finanszírozása mellett 250 000 lejt saját forrásból (adókból, támogatásokból) biztosítottak.

— Nagyon sok pénz elmegy az államkasszába amiatt, hogy az emberek nem élnek a személyi jövedelemadó két százalékának átutalási lehetőségével, miközben példák igazolják, hogy környezetünkön is változtatni lehet egy-egy civil szervezet munkájával — fűzi hozzá Tamás Olivér. Egyébként az általuk működtetett Pro Humanity Egyesü­let a környék takarításában, a közeli erdő tisztán tartásában is szerepet vállal, több akciót szerveztek, fákat ültettek, legutóbb hatvan diákkal gyűjtöttek szemetet. Ugyanakkor azt is szeretnék, ha az Őrkőn élőket is be lehetne vonni ebbe a munkába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-12: Közélet - x:

Nő a közbiztonság (Bölön) — Kisgyörgy Zoltán

A sepsiszentgyörgyi Ares Securityvel kötött szerződést az önkormányzat, s két rátermett helybeli, a lakosság tiszteletét élvező fiatal férfit alkalmaztak, ők segítenek majd a rendbontás, a fegyelmezetlenség, a romák lakta bölönpataki övezettel határos mezőrészen az elharapódzó mezőlopások dolgában.
2009-05-12: Közélet - x:

Új köntösben a református kollégium

Az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő kézdivásárhelyi református kollégium 2007 októberében kapta meg a Petőfi Sándor Általános Iskola épületét. A tervek elkészítése után megkezdődött a teljes felújítás.