Mire való a csendőrség? — Szekeres Attila

2009. május 12., kedd, Közélet

Annyian őriznek bennünket, vigyáznak a rendre és fegyelemre, hogy már szinte nem is tudjuk, kihez forduljunk, ha bajunk akad. Most tekintsünk el a katonáktól, csupán a közrendészeti feladatkört ellátókról szóljunk. Ott az állami rendőrség, melynek különböző osztályai működnek: közlekedésrendészet, bűnügyi, gazdasági részleg, közrendészet.

Igaz, most épül az új rendőrségi székház, de az amúgy eléggé szűkös területen elfér mind a megyei, mint a sepsiszentgyörgyi egység. Aztán ott vannak az úgynevezett „fekete ruhások", a volt polgárőrök, akik ma közösségi rendőrség néven működnek egy-egy, főleg városi önkormányzat alárendeltségében. Őrző-védő munkakör mellett elsősorban közrendészeti feladatot látnak el. Sepsiszentgyörgyön elférnek a törvényszék melletti épület egy részében. Aztán ott a csendőrség. Majdnem ugyanazt a feladatkört látja el, mint a rendőrség közrendészeti osztálya, de csak rendfenntartói jogköre van, nyomozati nincs. Sepsiszentgyörgyön ott éktelenkedik a hatalmas csendőrlaktanya. Mi pénzbe kerülhet ennek fenntartása?! S ezt mind mi, adófizetők álljuk, holott a csendőrség létének nincs semmi ésszerű magyarázata. Amennyiben létszám kérdése lenne, azt meg lehetne oldani a rendőrségen belül. S még valami! Amikor Európában a közrendészeti feladatkört általában az önkormányzatoknak alárendelt polgári rendőrség végzi, nálunk ezt háromféle testület is ellátja, köztük a fegyveres erőként számon tartott csendőrség. Vagy éppen a fegyveres erőn lenne a lényeg?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-12: Közélet - x:

Fizetünk majd zabadót is? (A múlt hét) — Kuti János

Utólag újólag kiderült, hogy a múlt év végén igenis, volt pénz a pedagógusok ötvenszázalékos fizetésemelésére. Nagy tévedése az akkori kormánynak, hogy nem adta meg. Băsescu, az államelnök megmondta a közszolgálati televízióban, hogy őt félrevezették, mert a tanügy nem költötte volt el a neki szánt pénz.
2009-05-12: Közélet - x:

Hölgyek öröme (Álláspont) — Papp Kincses Emese

,,Távolról jött embernek mindig igaza van" — gondolja magabiztosan Törzsök Erika, a jelen pillanatban egy (!) százalékon álló SZDSZ politikusa, kisebbségkutató, szociológus, mellékesen az MSZP-kormány kisebbségügyi tanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztá­lyának vezetője.