Maszkdivat

2009. május 13., szerda, Magazin

Az új influenza miatt a világon egyre többen hordanak maszkot, Japánban viszont nem csak a félelem, hanem a divat is diktálja ezt a viseletet. A szigetországban évtizedek óta megszokott a sebészmaszk az arcokon az utcán, a tömegközlekedésben, a közhivatalokban.

Nem csak kórokozók ellen hordják, hanem por és allergének kiszűrése végett is. A 127 milliós Japánban 42 cég gyárt maszkot, amit szinte minden utcában lehet kapni. Japánban erősebb az önvédelmi vágy a külcsíni hiúságnál, miként a józan belátás is: sokan akkor is maszkot húznak arcukra, ha betegek, nehogy megfertőzzenek másokat. A hiúság azonban utat tör a maszkok világában is: gyártanak luxusálarcokat, ékszerekkel kiverteket, rúzsállókat, pontosabban rúzst el nem maszatolókat, aztán vannak a különféle frizurákhoz és ruhákhoz meg persze alkalmakhoz illők. Évente mintegy kétmillió maszk készül az országban, van külön vírusok és baktériumok ellen tervezett, pollenszűrésre ,,szakosodott", ipari szennyeződésektől védő, a túl száraz repülőgépi levegő ellen javallt, de akad egyszerű arcmelegítő maszk is a téli hideg ellen. A kereslet persze igencsak felszökkent az influenza hírére, hétszer annyi fogy belőlük, mint tavaly ilyentájt.

Japánban egyébként már a spanyolnátha idején, 1919-ben is elterjedt a maszkhasználat, utána 1923 volt egy maszkos év a tokiói földrengés miatt. 1934-ben ismét sokan kötötték arcukra, szintén agresszív influenzajárvány miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megtört szívvel tudatjuk, hogy
özv. KIS BÉLÁNÉ
TATUK GIZELLA
87 éves korában hosszas betegség után elhunyt.
Temetése május 13-án 15 órakor lesz a katolikus ravatalozóból.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4220814
2009-05-13: Magazin - x:

Cohen visszatér

Tavalyi sikeres bukaresti koncertje után az ősszel újra a fővárosban koncertezik Leonard Cohen kanadai énekes.