Magyar—román kereskedelmi kapcsolatokRekordév volt a tavalyi — Ferencz Csaba

2009. május 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A gazdasági válság mindent elborító hírei között üde színfoltot jelentett a Szentgyörgy Expó kísérőrendezvényeként tartott konferencia egyik előadása. Bogár Ferenc, a magyar külügyminisztérium kereskedelmi attaséja statisztikai adatok sorozatával bizonyította, hogy a magyar—román kereskedelmi kapcsolatok tavaly a mindenkorinál jobban alakultak.

A korábbi évekhez viszonyított dinamika pedig növekvő tendenciát mutat. Igaz, a szakember szerint idénre jó lesz, ha marad a tavalyi szint, vagyis az erőteljes növekedés minden bizonnyal lassul vagy leáll. Ennek ellenére — s ezt az expón részt vevő nagyszámú magyar kiállító jelenléte is bizonyítja — a bajba jutott magyar gazdaság szereplőinek fontossá vált a korábbi években jóval dinamikusabban fejlődő román piac.

Az adatok szerint a két ország közötti forgalom tavaly megközelítette az öt és fél milliárd eurót, amiből a magyar export több mint 3,8 milliárd. Ez mintegy húszszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Hogy a magyar export Romániába több mint kétszerese a román kivitelnek Magyarországra, vagyis az egyenleg számunkra negatív, csak azt erősíti meg, hogy Románia jelentős piaca a magyar termékeknek. Ráadásul a fő árucsoportoknál a feldolgozott termékek, a gépek és berendezések viszik a prímet.

A magyar tőkeexport esetében már árnyaltabb a kép, hiszen a 2005-ös csúcs után 2008-ban jelentősen visszaesett a beruházási kedv, míg akkor a magyar vállalatok közel 140 millió euró működő tőkét hoztak Romániába, tavalyra ez 20 millió euró alá zsugorodott. Ez egyébként a korábbi tizenkettedik helyről a tizenötödikre sorolta Magyarországot a Romániá­ban befektetők rangsorában (ahol magasan Hollandia vezet). Összessé­gében Magyarországról 545,5 millió euró működő tőke érkezett az országba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-13: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Eladó a panzió — Hecser László

Baróton kétcsillagos panzió (tíz szoba, tíz fürdőszoba, huszonnégy férőhely) zárt udvarral, területtel jutányos áron eladó — állt a Háromszékben megjelent, némileg meglepő apróhirdetésben. Az elmúlt években ugyanis minden fórumon azt hangoztatták az illetékesek, hogy Erdővidék számára a turizmus a gazdasági megerősödés záloga, igenis, a vendégfogadás fellendítésében rejlik a régió jövője. Ha a folyton hangoztatott szlogenek igazak, akkor vajon miért eladó a panzió?
2009-05-13: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Pénteken lejár a határidő (Adóbevallás és adóátutalás) — Incze Ibolya

Május 15-én jár le a határidő, amíg az egyetlen munkahelyen jövedelmet megvalósítók tavaly letartott adójuk két százalékát átutalhatják civil szervezeteknek, egyházaknak. Ehhez a 230-as űrlapot kell kitölteniük, és a munkaadótól kapott kimutatás másolatával együtt letenniük a pénzügyi hivatalban.