Elfogyott a mezőgazdászok türelmeSzigorú fellépést sürgetnek — Hecser László

2009. május 13., szerda, Közélet

Mintegy húsz gazdálkodó vett részt a baróti polgármesteri hivatalban szervezett megbeszélésen, ahol a mezei lopásokkal és a törvénytelen legeltetésekkel szembeni fellépésről tárgyaltak. Megegyeztek: olyan tanácshatározat-tervezetet készítenek elő, mely értelmében csak a termőföldek tulajdonosainak engedélyeznék a parcellák megközelítését lehetővé tevő utak használatát, illetve tavasztól őszig őrző-védő cégre bíznák a termőföldek felügyeletét.

A gazdálkodók panaszai szerint a nehezen és drágán megművelt földjük termése nincs biztonságban, mert némely falustársuk vagy a környékről érkező cigányság nem tartja tiszteletben a tulajdonjogot. Mint mondták, szinte előre tudják, hogy mikor honnan és mit fognak lopni. ,,Ha pityókaszezon, akkor engem, ha a törökbúzáé, akkor a szomszédot fogják megkárosítani, a herét és a lucernát pedig onnan kaszálják le, ahonnan érik" — fakadt ki egyikük. Azt szeretnék a gazdák, ha például a földjeik közelében szekerekkel járókat hivatalosan kérdőre vonhatnák, mit keresnek arra, s ha nem kapnak elfogadható választ, akkor kitessékelhessék őket.

Barót rendőrparancsnoka, Constantin Macău elmondta: törvény szerint a rendőrség nem vesz részt a javak őrzésében, az a tulajdonosok kötelessége. Ha kár éri őket, jelentsék a rendőrségen, munkatársaik szakszerűen kivizsgálják az ügyeket, majd továbbítják a bírósági szerveknek. Ennél többet nem tehetnek. ,,Ha nem ítélik el a tetteseket, mindenki a rendőrséget okolja. Nem, nem mi vagyunk felelősek ezért. Az ügyészség feladata mérlegelni a tettek társadalmi veszélyét és az okozott kárt, s attól függően dönti el, hogy indít-e eljárást. Ez már nem a mi hatáskörünk" — jelentette ki Macău. A szabad közlekedéshez való jog miatt nem tehetnek eleget a gazdák azon kérésének, hogy kitiltsák a mezei utakról azokat, akiknek nincs termőföldjük, ám tudomása van róla, máshol már hoztak olyan tanácshatározatot, melyben leszögezték, hogy adott területre kinek legyen bejárási engedélye. ,,Egy ilyen határozat végrehajtásában már részt tudunk venni, s fel is tudunk lépni, ha szükséges."

Nagy István polgármester szerint a képviselő-testület valószínűleg fenntartás nélkül megszavaz egy ilyen határozatot, ám annak csak akkor lesz értelme, ha a tulajdonosok együttműködnek a rendőrséggel és a polgármesteri hivatallal, s nem hagyják magukat megfélemlíteni, jelentenek minden észlelt törvénytelenséget. Addig is szigorítani kell a meglévő törvények betartását, s tekintet nélkül mindenkire ki kell szabni a büntetéseket. Bár kiterjedt területet kellene megvédeni, jó megoldás lehetne az is, ha a főszezonban őrző-védő vállalat munkatársai járőröznének ott, ahonnan a legtöbb törvénytelenséget jelezték.

Hogy az illegálisan legelő és befogott állatok ellátását biztosítani lehessen, a következő időszakban falvanként egy-egy gazdálkodóval szerződést kötnek, az önkormányzat és a területtulajdonosok közösen eldöntik, hova szereljék fel a behajtást tiltó táblákat, illetve elkészítik az erélyesebb fellépést megengedő tanácshatározat-tervezetet.

Ellenőrizték a lótartókat

Tegnap hajnalban a baróti rendőrség, a helyi önkormányzat, a Mesterséges Megtermékenyítő Vállalat képviselőiből és állatorvosból álló csoport rajtaütésszerűen ellenőrizte a köpecbányai és Technika-telepi lótartókat. Megnézték, az állatok rendelkeznek-e azonosító chippel, megfelelő iratokkal, illetve találnak-e törvénytelenül legelő lovakat. A mintegy kétórás ellenőrzésen a gazdák együttműködtek a hatóságokkal. A lovak viszont nem mindig: Köpecbányán az állat heves vérmérséklete miatt gondot okozott a chip leolvasása, a Technika-telepen pedig csak három férfi összefogásának köszönhetően lehetett az azonosítót a ló bőre alá helyezni. A tizenkilenc vizsgált ló közül négynek nem volt levele, egynek nem volt chipje, egy állattartót törvénytelen legeltetésért beidéztek a rendőrségre. (hecser)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-05-13: Közélet - x:

Az összefogás és a szomszéd kecskéje (Tőkés László az MPP állásfoglalásáról) — Farkas Réka

Önmagát, saját hitelét gyengíti az MPP hétfőn közzétett nyilatkozata, melyben az elnökség nevében arra szólítják fel a tagságot, maradjon távol, ne vegyen részt a magyar összefogás kampányában — véli Tőkés László, az RMDSZ—EMNT közös EP-listavezetője.
2009-05-13: Máról holnapra - x:

Minek a bojkott, amikor össze kell fogni — Simó Erzsébet

Az MPP elnöksége, illetve Szász Jenő és szűk köre hétfőn felszólította tisztségviselőit, hogy maradjanak távol az európai parlamenti választások kampányrendezvényeitől, mert az Erdélyi Magyar Összefogás Listája félrevezető, részösszefogás.