Tőkés László az MPP állásfoglalásárólAz összefogás és a szomszéd kecskéje — Farkas Réka

2009. május 13., szerda, Közélet

Önmagát, saját hitelét gyengíti az MPP hétfőn közzétett nyilatkozata, melyben az elnökség nevében arra szólítják fel a tagságot, maradjon távol, ne vegyen részt a magyar összefogás kampányában — véli Tőkés László, az RMDSZ—EMNT közös EP-listavezetője.

Szász Jenő elutasította az együttműködést, pedig az EMNT a negyedik, még befutónak tekinthető helyet ajánlotta fel az MPP-nek, eddig burkoltan, most már nyíltan kampányol a magyar összefogás ellen — fejtette ki Tőkés. Tipikus pártlogikának nevezte azt a közleményben is megfogalmazott érvelést, miszerint a magyar összefogás csak az RMDSZ—MPP-megállapodás által jöhetett volna létre. ,,Hol van az megírva, hogy az erdélyi magyarság csak egy Szász Jenő és Markó Béla által aláírt megállapodás esetén tud összefogni?" — tette fel a kérdést. Az EMNT nagyon sok színét, árnyalatát képviseli az erdélyi magyarságnak, nem ők a felelősek azért, hogy a két politikai alakulat nem tudott kiegyezni — hangsúlyozta Tőkés László, aki leszögezte: nem hajlandó pártban gondolkodni, olyan egyezségre törekedett, amelyet meg lehet kötni, kérték, hívták az MPP-t az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumba is, ám az elnökségi döntés ellenére Szász Jenő csak megfigyelőt volt hajlandó delegálni. A most kiadott közleményt sem hagyta jóvá az elnökség, Tőkés László több tagjával beszélt, aki nem tudott a döntésről, amely ellentmond korábbi állásfoglalásuknak, miszerint pártként nem támogatják a közös listát, de nem akadályozzák ennek sikerét. A tagság maga dönthet arról, részt vesz a kampányban, vagy távol marad.

Ellentmondásos az MPP-n belül is a hétfői közlemény megítélése. A Bihar és Kolozs megyeiek egyértelműen megfogalmazták: segítik Tőkés László kampányát, a hét végén Szatmár megyében az MPP-sek is részt vettek a kortesrendezvényeken. Tőkés László elmondta, több helyi, megyei szervezettel, többek között a háromszékiekkel is egyeztetett, ígértet kapott, nyíltan nem támogatják, de nem mennek szembe a magyar összefogással.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke, Tőkés sepsiszentgyörgyi irodavezetője megerősítette az egy héttel korábbi beszélgetésen elhangzottakat, de azt is elmondta, követik az elnökség utasítását. Hamarosan megyei elnökségi ülést tartanak, végső döntés ott születik, ám már körvonalazódott a többség igénye: ellenpropagandát nem folytatnak, de támogató kampányban sem vesznek részt. ,,Az lenne a kérdésem: Szász Jenőék miért kívánják, hogy a szomszéd kecskéje is megdögöljön, ha már a sajátjuk kimúlt? Mi soha nem kívántunk rosszat nekik. Ezt a listát érdemes támogatni, mindenkinek látnia kell, hogy ezáltal az önkormányzatok is megerősödnek, de tisztázni kell a dolgokat, mert ha nem, tovább tart ez a kuszaság" — mondta Tőkés László.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-13: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Újabb megbetegedések
Finnországot és Thaiföldet is elérte az új influenza: az észak-európai országból két, a délkelet-ázsiai országból egy megerősített megbetegedést jelentettek tegnap. Kubában közölték, hogy egy mexikói diákról, aki nemrég tért vissza a szigetországba a hazájából, szintén kiderült, hogy fertőzött. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint 4379 embert fertőzött meg bizonyítottan és legalább 49 beteg halálát okozta világszerte az influenza új altípusa. Közben a svájci Roche gyógyszergyártó világcég közölte, 5,7 millió adag Tamiflu vírusölő szert ajánlott fel a WHO-nak a H1N1-es influenza elleni küzdelemhez.
2009-05-13: Közélet - x:

Szigorú fellépést sürgetnek (Elfogyott a mezőgazdászok türelme) — Hecser László

Mintegy húsz gazdálkodó vett részt a baróti polgármesteri hivatalban szervezett megbeszélésen, ahol a mezei lopásokkal és a törvénytelen legeltetésekkel szembeni fellépésről tárgyaltak. Megegyeztek: olyan tanácshatározat-tervezetet készítenek elő, mely értelmében csak a termőföldek tulajdonosainak engedélyeznék a parcellák megközelítését lehetővé tevő utak használatát, illetve tavasztól őszig őrző-védő cégre bíznák a termőföldek felügyeletét.