NépmeseSzekérben főzte a fuszulykát

2009. május 16., szombat, Kiscimbora
Egyszer egy kolontos ember összeszedett a határban egy nagy szekér fuszulykát, s elindult a Küküllő mellett hazafelé.

Hát amikor meglátta a sok vizet a Küküllőben, az jutott eszébe, hogy ő biza ott rögtön megfőzhetné az egész fuszulykát, legalább otthon nem lesz dolga. Mindjárt nekifogott, összehordott egy csomó száraz ágat, s berakta a szekér alá. Meggyújtotta, jó tüzet csinált, aztán kezdte hordani vedrekkel a vizet. Amikor két vederrel ráöntött a fuszulykára, alul a víz kifolyt a szekérből, s a tüzet rögtön kioltotta. Most megint a tüzet kellett megcsinálni. Összekarisztolt valami szárazságot, s újból meggyújtotta. Mikor lánggal kezdett égni, futott ismét a vízre. Hordta a szekérbe, de a szekérből most is kifolyt a tűzre. A tűz egyből kialudt megint.

Ej, megállt hirtelen a kolontos ember, s elkezdett töprengeni; törte erősen a fejét, hogy mitől aluhatott ki a tűz.

Azóta is ezen töri a fejét.

(Ráduly János A vízitündér lánya című könyvéből)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-16: Kiscimbora - x:

A csillagszemű juhász (Népmese)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. Ez a király olyan hatalmas volt, hogy ha eltüsszentette magát, az egész ország népének rá kellett mondani: adj’ isten egészségére! Hogyha náthás volt, nem is lehetett más szót hallani az országban, mint: ,,Adj’ isten egészségére!" Minden ember mondta, csak a csillagszemű juhász nem akarta sohase mondani.
2009-05-16: Kiscimbora - x:

Kalandozás a posta világában

A Román Posta rajzpályázatot hirdet gyermekeknek, fiataloknak, melynek témája a posta, a postások élete, munkája. Négy korcsoportban díjaznak: hétéves korig, 8—11, 12—15 és 16—18 éves korig.