Programozási verseny Kézdivásárhelyen - Iochom István

2009. május 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A DataS Kft. és a Nagy Mózes Elméleti Líceum tizenkettedik alkalommal szervezte meg múlt hét végén a kézdivásárhelyi kantai iskolában immár hagyományos programozási versenyét, melyre hét erdélyi — kolozsvári, brassói, marosvásárhelyi, csíkszeredai, székelykeresztúri, sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi — középiskola harmincöt diákja nevezett be.

A verseny rangját az is jelzi, hogy nyolc olyan diák is jelen volt, aki az országos informatikai versenyeken is derekasan helytállt. Megyénkből a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata vett részt a versenyen.

A díjakat, valamint a versenyzők szállás- és étkezési költségeit Szabó László, a DataS cég tulajdonosa, az iskola egykori diákja állta. A programozási feladatokat Szabó Zoltán szászrégeni tanár készítette, és a verseny előtt küldte el. A szervezők idén is vigyáztak a verseny tisztaságára, mely két kategóriában zajlott.

A kezdőknél IX. és X. osztályos diákok versenyeztek. Első helyezett Orbán Szabolcs, a Székely Mikó Kollégium X. osztályos tanulója, második Budai Kinga, a Nagy Mózes Elméleti Líceum IX. osztályos tanulója, harmadik Vajda Albert Szabolcs, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tizedikes tanulója lett. Dicséretben részesült Hevele Balázs (székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium), Bíró Dániel (Nagy Mózes Elméleti Líceum), Eke Péter (kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum), Nagy Gellért (marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum) és Farkas Zsuzsanna (csíkszeredai Márton Áron Gimnázium).

A XI—XII. osztályosok csoportjában az egész líceumi tananyagból versenyeztek Pascal vagy C/C++ programozási nyelven írt programjaikkal a nem egy esetben országos versenytapasztalattal is rendelkező tanulók. Az első díjat Hevele István kapta, aki a DataS-Nagy Mózes versenyért néhány napra otthagyta az országos olimpiai felkészítő tábort. Hevele a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium tanulója, és tagja a CEOI-keretnek (Central European Olympiad in Informatics, Közép-európai Informatika Olimpiász). Második helyezett Sasu Róbert, a Székely Mikó Kollégium tanulója, harmadik helyen pedig a házigazdák tehetséges diákja, a Nagy Mózes Líceum XI. osztályos tanulója, Jakabos Loránd végzett. Dicséretben részesült Sükösd Hunor (Márton Áron Gimnázium), Gajdó Tamás (Székely Mikó Kollágium) és Zajzon Barna (Bolyai Farkas Elméleti Líceum).

Mindkét kategóriában az első három helyezett digitális fényképezőgépet, színes nyomtatót és 5.1-es hangrendszert vihetett haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Térségi érdekképviselet alakul - Ferencz Csaba

Hargita, Kovászna és Maros megyei vállalkozók közös érdek-képviseleti szövetség létrehozását fontolgatják.
2009-05-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Fiatal tehetségek pályázhatnak - Farkas Réka

Idén is meghirdették a MOL által finanszírozott, Segíthetek? című tehetségtámogató programot. A sport és művészetek területén kiemelkedő eredményeket felmutató, 8—18 év közötti diákoknak, csoportoknak, iskolai egyesületeknek, együtteseknek nyújtanak anyagi segítséget a tevékenységükhöz szükséges eszközök beszerzéséhez, országos és nemzetközi versenyeken, koncerteken, illetve felkészítő táborokban való részvételhez.