Pálffy Tibor egyéni előadásaAz emlékezés ürügyén - Farcádi Botond

2009. május 23., szombat, Kultúra

Valóság és illúzió, emlékek és élmények közötti, az ellentétnél jóval összetettebb viszonyt feszegeti többek között Samuel Beckett Az utolsó tekercs című, eredetileg hangjátéknak írt darabja — Pálffy Tibor egyéni produkciójában pedig mindezek a bonyolult kapcsolatok, érzelmek mindenféle mesterkéltség nélkül, egyszerűen, lenyűgözően és erőteljesen mutatkoznak meg.

Mert oly természetes a folyamatos számvetés, elszámolás, a tapasztalatok leltárszerű összegzése, a megértésére való törekvésben a rendszerezés — amint azt a színpadi térben a számozott fiókok, az ezekhez eligazítást nyújtó könyv is sugallja —, hogy szinte fel sem tűnik: a folyamatos változásban — vagy akár a magány mozdulatlanságában — lehetetlen bármit is rögzítenünk magunkból, hiszen lehet, hogy harminc év, de lehet, hogy már néhány pillanat múlva képtelenek vagyunk megérteni önmagunkat.

A 69. születésnapját ünneplő Krapp, szokásához híven, ismét felvételen — egy utolsó tekercsen — akarja megörökíteni élményeit, az elmúlt év tapasztalatait, előbb azonban a harminc évvel korábban készült filmet tekinti meg. Az egyszerű alaphelyzet színpadi megjelenítése is a rendszerezésre való törekvést, a magányt, az átláthatóságot sugallja: szék, számozott fiókok, projektor, fehér lepel takarta tükör, kevés fény. Krapp mozdulatai szintén a megszokást fejezik ki: lassú, ritmikus léptei, a fiókhoz vezető állandó körök a magányt, a kiszámítható, eseménytelen — az emlékezésnek, számvetésnek, gondolkodásnak azonban kedvező — életformát sugallják, ráadásul fontos elemeivé válnak a színházi tér kitöltésének: az előadás alatt egy percig sem tűnik fel a nézőnek, hogy a színpadon ,,csak" egy ember van. Ehhez a színészi játék mellett hozzájárulnak a vetített filmrészletek, a multifunkcionális fehér lepel — mely tükröt takar, és mögéje bújva inni is lehet — és nem utolsósorban maga az alaphelyzet is. Harminc évvel korábbi önmaga láttán ugyanis Krapp mintegy beszélgetni kezd önmagával. Már amennyire ez lehetséges: jórészt ugyanis elcsodálkozik, nem érti, hogy lehetett akkora tökfilkó. A szerelemtől való búcsú fiatalkori története erős érzelmi reakciót vált ki, szenvedélyesen kezd az újabb felvétel rögzítésébe, vitatkozik korábbi önmagával, majd elbizonytalanodik, marad az örök kérdés: és ha neki van igaza? És ha már elmúltak azok az évek, amikor még volt esély a boldogságra?

A színészi játékban talán az emberi hang közvetlensége, az el-elgondolkodó, fellázadó, belenyugvó, folyton kérdező magatartás természetes váltakozása, az alaphelyzet némileg bizarr s a díszlet egyszerű és erőteljes jellege, a felvételek hitelessége miatt a Pálffy Tibor által előadott monodráma hiteles, továbbgondolásra késztető kifejezése az emberi magánynak, a megértésre törekvő, önmagát hol igazoló, hol hibáztató, megértésre és boldogságra törekvő ember folyamatos vívódásának, önmarcangolásának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-23: Kiscimbora - x:

Játszósarok: Szegény­emberezés

Négyen játsszuk. Fogunk négy cédulát, egyikre fölírjuk: szegény ember, a másikra: bíró, a harmadikra: hajdú, a negyedikre: tolvaj.
2009-05-23: Kultúra - x:

Rekviem Málnásfürdőért (Fotókiállítás a Lábas Házban) - Mózes László

Haláltusa — a kettébe törött Ilona villa
A málnásfürdői Ilona villa pusztulásának drámai erejű képsorait mutatják Péter Hajnal Margit és Pál Antal fotográfiái a Lábas Ház kiállítótermében.