Két könyv az ánti-időkbőlAmikor fordul az ezred - Bogdán László

2009. május 23., szombat, Kultúra

Szőcs Géza új könyvének — amely a költő-politikus régebbi és újabb cikkeit, tanulmányait, esszéit, törvénytervezeteit, szenátusi beszédeit közli újra, s a szövegekről és a korszakról Farkas Wellmann Endrével beszélget, a dokumentumokat esetenként ironikusan és önironikusan kommentálva is — félreérthető, de legalább kétféleképpen érthető a címe.

Először természetesen a korszakváltásra, az ezredfordulóra gondolunk, de a szövegből kiderül, egy valóságos, augusztus 23-án felvonuló ezredről is szó van, mely ezred katonái Szőcs Géza és román ellenzéki barátja, az Amerikába emigráló Dorin Tudoran egy hajmeresztő elképzelésének részei, amennyiben azt remélik, hogy ezeket a kiskatonákat fel lehetne lázítani az akkor már mindenki által gyűlölt rendszer ellen, s fegyvereiket ellene fordíthatnák. Az akcióra nem kerül sor, de valami hasonlóan dilettáns(nak tűnő) dolog indul be a decemberi fordulat után is.

A rendhagyó kötet az ellenzéki és a politikus Szőcs Géza zaklatott, rejtélyekkel teli életpályájának bizonyos momentumait dokumentálva segít hozzá a korszak bornírtságainak teljesebb megértéséhez. Bizonyos dokumentumok, törvénytervezetek, beadványok, levelek, tanulmányok már megjelentek Szőcs 1988-ban Amerikában kiadott, Az uniformis látogatása című könyvében, versekkel s Dorin Tudoran, Ana Blandiana és Dan Deşliu ellenzéki román költők versfordításaival együtt, mások, főként a rendszerváltás idején, majd Szőcs Géza rövid, de aktív politikusi pályáján írt dokumentumok, felszólalások, tanulmányok, törvénytervezetek kötetben most válnak először hozzáférhetővé (Farkas Wellmann Endre ásta elő őket lapok, folyóiratok sárguló-barnuló oldalairól), és ahogy a beszélgetésből kiderül, a szerzők folytatni szeretnék a rendhagyó, nehezen beskatulyázható beszélgető- és dokumentumköteteket, kitérve Szőcs Géza pályájának más, fontos vonatkozásaira is, például lapszerkesztői, könyvkiadói tevékenységére…

Szőcs életéről, kapcsolatairól, szerteágazó érdeklődéséről is sok minden kiderül. Részletesen elmeséli megismerkedését és kapcsolatát a két ellenzéki román költővel, Dorin Tudorannal — akit kalandregénybe illő módon látogat meg, ami nem is olyan egyszerű, hiszen a költő házi őrizetben van! — és Mircea Dinescuval, akivel együtt alapítják meg a Duna virtuális köztársaságát. A dokumentumok olvashatóak a könyvben, mint ahogy olvasható Szőcs tervezete Königsberg (sokaknak még mindig Kalinyingrád) státusáról, mint a közös Európa fővárosáról.

Szőcs Géza—Farkas Wellmann Endre: Amikor fordul az ezred. Ulpius Ház, 2009

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-05-23: Kultúra - x:

Rekviem Málnásfürdőért (Fotókiállítás a Lábas Házban) - Mózes László

Haláltusa — a kettébe törött Ilona villa
A málnásfürdői Ilona villa pusztulásának drámai erejű képsorait mutatják Péter Hajnal Margit és Pál Antal fotográfiái a Lábas Ház kiállítótermében.
2009-05-23: Kultúra - x:

Egy irredenta hétköznapjai (Két könyv az ánti-világból) - Bogdán László

Markó Béla Egy irredenta hétköznapjai című új, vaskos kötete a szerző terjedelmes és igen érdekes előszavával tulajdonképpen lehallgatási jegyzőkönyveket közöl újra a költő-politikus egyik (?) előkerülő dossziéjából.