Röviden — Szekeres Attila

2009. május 23., szombat, Világfigyelő
Medvegyev oroszellenes szövetkezéstől tart

Dmitrij Medvegyev orosz elnök óva intett attól, hogy az Európai Unió által kezdeményezett keleti partnerség programja oroszellenes szövetséggé alakuljon. Zavar minket az a jelenség, hogy bizonyos országok egy Oroszország elleni partnerségként próbálják felfogni a kezdeményezést — fogalmazott Medvegyev az uniós vezetőkkel együtt tartott sajtótájékoztatóján a távol-keleti Habarovszkban. Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott igyekezett eloszlatni az orosz kételyeket, sőt, felajánlotta Moszkvának, hogy vegyen részt az eredetileg hat volt szovjet tagköztársaság számára meghirdetett keleti partnerség programjaiban.

Ukrajnában szegények az emberek

Egy felmérés adatai szerint szegénységben vagy a szegénység határán él az ukrán lakosság közel 70 százaléka. A kijevi Gorsenyin Vezetéstudományi Intézetnek a pénzügyi-gazdasági válság társadalmi hatását vizsgáló kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett ukránok 84,3 százalékát érintette a válság, de a korábbi felmérésekhez viszonyítva nem növekedett a miatta érzett nyugtalanság. A tavaly októberben végzett első vizsgálathoz képest jelenleg nyugalom van a társadalomban. A felmérés szerint az ukrán lakosság az anyagi helyzet alapján jól elkülöníthető két részre oszlik: mintegy 70 százalékot tesz ki a szegények és a szegénység határán egyensúlyozók aránya. A kutatásba bevontak 32,8 százalékának megélhetési gondjai vannak, 36,1 százaléknak futja ugyan élelemre, de ruházatot és lábbelit nem tud vásárolni, míg 24,8 százaléknak nincs pénze tartós fogyasztási cikkek beszerzésére. A válaszadók alig 2,6 százalékának lényegében nincsenek anyagi nehézségei, 0,9 százaléknak egyáltalán nincsenek ilyen jellegű gondjai.

Kinek jár szerb útlevél?

Azért, hogy közelebb jusson az uniós vízummentességhez, Szerbia gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a jövőben koszovói albánok szerb útlevélhez jussanak. A döntés az Európai Bizottsággal folytatott konzultáció után született, s Belgrád azt reméli tőle, hogy Szerbia is felkerülhet az úgynevezett schengeni fehér listára, és polgárai vízum nélkül utazhatnak majd az Európai Unió államaiba. Az útlevelet ezután Belgrádban adják ki, és ahhoz, hogy valaki megkapja, hitelt érdemlően kell igazolnia, hogy Szerbiában lakik.

Karadzic szalmaszála

A népirtással vádolt egykori boszniai szerb elnök az ENSZ-hez fordult segítségért az ellene zajló hágai per beszüntetése érdekében. A világszervezet főtitkárához intézett levélben, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra, Radovan Karadzic az ENSZ irattárában lévő és rá vonatkozó dokumentumok átadását kéri. Ezek az iratok állítása szerint bizonyítanák, hogy az Egyesült Államok — az ENSZ-szel egyeztetve — 1996-ban büntetlenséget ígért neki, amennyiben távozik a politikai életből. A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében raboskodó egykori politikus hétfőre ígérte azoknak a papíroknak a bemutatását, amelyek azt bizonyítanák, hogy Richard Holbrooke, az Egyesült Államok balkáni megbízottja és a boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés építőmestere büntetlenséget ígért neki. Holbrooke maga többször cáfolta azóta, hogy ilyesmit helyezett volna kilátásba Karadzic számára, ha az eltűnik a közéletből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-05-23: Világfigyelő - x:

Folytatódik a vita az MKP-n belül

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke szerint szó sem lehet arról, hogy a párt frakciójából kivált három képviselő — Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor — politikai platformot hozzon létre az MKP-ban.
2009-05-23: Máról holnapra - x:

Szekértábor - Sylvester Lajos

Madárcsicsergéses, varjúkárogásos volt ez a hét is, és különösen ilyennek ígérkezik a hét farka.