Földes panaszok áradata — Iochom István

2009. május 27., szerda, Közélet

A prefektusra várva

Codrin Dumitru Munteanu kormánymegbízott és Maria Magdalena Sőci, a prefektusi hivatal kancelláriájának tanácsadója hétfőn négy és fél órán keresztül tartott fogadóórát a kézdivásárhelyi városháza gyűléstermében, ahol tizenkét kézdivásárhelyi, négy zabolai, két lemhényi és egy-egy bélafalvi, illetve torjai panaszos sirámait hallgatta meg.

A prefektus számára többen ismerősök voltak, hiszen nem első alkalommal találkozott velük. A legtöbb panasz a föld- és erdőtulajdonjog visszaállításával kapcsolatosan hangzott el, a legtöbben a községek polgármesterei és jegyzői ellen emeltek panaszt, azt kifogásolva, hogy néhány elöljáró helyi kiskirályként viselkedik, ,,élet és halál ura", akik nem szolgálni akarják népüket, hanem kordában tartani. Sajnos, a panaszosok zöme sokkal nagyobb bizalommal fordult a román nemzetiségű prefektushoz, mint a magyar megyevezetőkhöz, akikből elmondásuk szerint kiábrándultak, hiszen évekig hitegették őket, hazudtak nekik. A prefektus mindenkit türelmesen meghallgatott, és két héten belül írásbeli választ ígért. Elmondta: a következő héten a torjai és a kézdiszentkereszti községházára száll ki személyesen ellenőrző csoporttal megvizsgálni a felmerült törvénytelenségeket, panaszokat. Azt is elmondta, hogy ezentúl kéthetente a városokba, majd a községekbe megy, hogy meghallgassa a lakosság panaszait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-05-27: Közélet - x:

Fantázia és érzékenység kell a költészethez — Farcádi Botond

,,Az ember nem úgy nő fel, hogy költő lesz, és gyermekverseket ír, sok minden szerettem volna lenni, de nem hittem, hogy irodalommal foglalkozom majd" — idézte fel gyermekkori élményeit Kovács András Ferenc költő, aki a Gulliver Napközi nyílt napjaira érkezett Sepsiszentgyörgyre, és az óvodában találkozott előbb a gyerekekkel, majd a felnőttekkel.
2009-05-27: Közélet - x:

Paksi zarándokok Kézdivásárhelyen

Többéves hivatalos kapcsolattartás és kulturális csere után — múlt évben a Cantus kamarakórus látogatott Paksra, idén a paksi városi vegyes kar jött el a XV. kórusfesztiválra — most már lakossági szinten is létrejöhet a találkozó a két testvérváros között.