Fantázia és érzékenység kell a költészethez — Farcádi Botond

2009. május 27., szerda, Közélet

,,Az ember nem úgy nő fel, hogy költő lesz, és gyermekverseket ír, sok minden szerettem volna lenni, de nem hittem, hogy irodalommal foglalkozom majd" — idézte fel gyermekkori élményeit Kovács András Ferenc költő, aki a Gulliver Napközi nyílt napjaira érkezett Sepsiszentgyörgyre, és az óvodában találkozott előbb a gyerekekkel, majd a felnőttekkel.

,,Mosollyal, kacagással, szeretettel teli délelőttöm volt" — utalt a gyerekekkel való találkozójára, majd a meghitt, humorral fűszerezett beszélgetést vezető Ambrus Ágnes és a közönség kérdéseire válaszolva kiderült, mit is gondol az irodalomról, miért állnak közel hozzá a gyermekversek, napi hány alkotást kért tőle tanári pályafutása alatt a szigorú iskolaigazgató, mi kell ahhoz, hogy a versnek lelke legyen. Magyar költőnek nagyon nehéz sikeresnek lenni, bár mi még a dalnok-nációk közé tartozunk, hiszen Nyugat-Európában még kevesebb verset olvasnak az emberek. Hogy miért ír gyermekverset a költő? Talán mert a régi rendszerben nehezebb volt publikálni, oda szorult vissza az irodalom egy része. És talán mert igazából nincs is különbség a gyermekvers és a felnőtteknek szóló alkotás között: mindkettőhöz a nyelvben való játék, fantázia, érzékenység, zene kell, hogy ,,lelke legyen a versnek". És hogy ne csak elméleti legyen a beszélgetés, Kovács András Ferenc felolvasott verseiből — ahogyan ő szokta azt: energikusan, színesen, játékosan, zeneiséggel, erőteljesen, nem csoda hát, ha azonnal adódott a kérdés, soha nem akart színész lenni?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-05-27: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

A mozgósítás a legnagyobb kihívás
A választók mozgósítása a legnagyobb kihívás az RMDSZ számára a júniusi európai parlamenti választásokon — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy a 2007-es romániai EP-választásokon regisztrált részvételhez képest az idén sem járulnak majd többen az urnák elé.
2009-05-27: Közélet - x:

Földes panaszok áradata — Iochom István

A prefektusra várva
Codrin Dumitru Munteanu kormánymegbízott és Maria Magdalena Sőci, a prefektusi hivatal kancelláriájának tanácsadója hétfőn négy és fél órán keresztül tartott fogadóórát a kézdivásárhelyi városháza gyűléstermében, ahol tizenkét kézdivásárhelyi, négy zabolai, két lemhényi és egy-egy bélafalvi, illetve torjai panaszos sirámait hallgatta meg.