Naiv vagy — Jártó Kocsis Edit

2009. május 28., csütörtök, Család

Oly sokszor botlom mostanában ebbe a kifejezésbe, hogy gondolkodóba estem. A hangsúly, amely kíséri, ítéletté, megszólássá, esetleg váddá kerekíti e rövid mondatot, s gyengének, erőtlennek minősíti a címzettet.

A naiv szó legmegfelelőbbje a hiszékeny, esetleg gyerekes, akinek mondják mostanában — akár gyerek, ifjú vagy felnőtt —, lelkesedni tudó és a valamikori erkölcsi értékekben bízó ember.

Ilyenképpen naivnak minősül az, aki hisz a barátságban, a szerelem emberformáló erejében, az öregek tiszteletében, a szülők, nagyszülők iránti szeretetben. A mai felfogás szerint egy kapcsolaton belül mindig az anyagi előnyhöz jutás, ennek megközelítése gyümölcsöző kapcsolatok révén vagy a szexualitás kiélése a cél. Így nem csoda, ha ritkán vállalják fel, hogy barátnak nevezzenek valakit még jó kapcsolat esetén is, inkább haverról beszélnek, mely semleges besorolás, és csalódás estén sem jár a naivvá bélyegzéssel.

Egy barátnőnek nem ajánlatos kézen fogva elindulnia lánytársával, egy fiúnak meghitt beszélgetésbe merülnie fiútársával, mert rögtön felmerül az amúgy divatos, de mégis megvetett ferde hajlam gyanúja. A szerelmespár inkább a szeretők szerepkörét vállalja fel, mert ez érzelmileg nem kötelez semmire. A gyerek, ahogy nő, a szülőt távol tartja magától, mert megszólják. Az időset csak kopott bútordarabként illik kezelni, hiszen bűn megöregedni a plasztikai műtétek korában.

A jelszó: Tartózkodj az érzelmektől!

Érzelem pedig a mai emberben is sok van, de ezt nem tanácsos kimutatni.

Így hát sokan magukba fojtják, eljátsszák a közömbös ismerőst, magabiztos szeretőt, a szülőre fittyet hányó gyereket, s közben belülről marcangolja őket a meg nem értettség érzése, a szeretetéhség. Nem tudják elfogadni, hogy a szeretet önzetlenségből fakad, hogy a kapcsolatokban is ott rejlik a kockázat.

Bár sokszor pórul járhatunk, de mire elmerülnénk a keserűségben, jön egy másik, aki rácáfol minden eddigi rossz tapasztalatunkra.

Mindezek után, ha választanom kell, hát büszkén vállalom, hogy naiv vagyok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-28: Sport - x:

Labdarúgás, V. liga

Tarolt a Papolci FC
Az elmúlt fordulóbeli fölényes győzelem után a Papolci FC újabb elsöprő sikert könyvelhetett el. A megyei bajnokság éllovasa 10—0-val tömte ki Nagyborosnyót. Nyert továbbá Bereck, Kőröspatak és Réty is.
2009-05-28: Család - x:

A hemofíliás betegekért — Fekete Réka

Egyetlen hemofíliás betegnek sem kellene szenvednie, rokkanttá válnia a hiányos ellátás miatt, megengedhetetlen, hogy fiatalok halnak meg, mert nem kapják meg a nélkülözhetetlen faktorokat — fogalmazták meg az országos hemofíliaegyesület képviselői a múlt hét végén sepsiszentgyörgyi tanácskozásukon, ahol arról döntöttek, ha a helyzet nem változik, a civil szervezet az eddiginél erőteljesebb tiltakozó akciókat szervez.