A hemofíliás betegekért — Fekete Réka

2009. május 28., csütörtök, Család

Egyetlen hemofíliás betegnek sem kellene szenvednie, rokkanttá válnia a hiányos ellátás miatt, megengedhetetlen, hogy fiatalok halnak meg, mert nem kapják meg a nélkülözhetetlen faktorokat — fogalmazták meg az országos hemofíliaegyesület képviselői a múlt hét végén sepsiszentgyörgyi tanácskozásukon, ahol arról döntöttek, ha a helyzet nem változik, a civil szervezet az eddiginél erőteljesebb tiltakozó akciókat szervez.

A hemofíliás betegek vé­rében kórosan alacsony a VIII-as, illetve a IX-es, véralvadást segítő faktor, emiatt elég egy megerőltető, hirtelen mozdulat ahhoz, hogy az ízületek bevérezzenek, a végtagok sérüljenek. A gyakori bevérzés olyan elváltozásokat idézhet elő, amelyek csökkentett mozgásképességhez vezethetnek, illetve egyéb súlyos betegségeket idézhetnek elő.

A vérzékenységben szenvedők hazai ellátása szinte csak arra korlátozódik, hogy sérülés esetén megkapják a szükséges faktort, de állapotfenntartó adagot már nem biztosítanak, amelynek segítségével ki lehetne védeni a nagyobb bevérzéseket. Románia sereghajtó az európai országok között a hemofília kezelésére fordított összegek tekintetében, Törökországban kétszer, Bulgáriában közel másfélszer, Magyarországon tízszer több faktort biztosít az állam, mint nálunk.

Kovászna megyében hét gyermek és kétszer annyi felnőtt szenved vérzékenységben, a betegség ellenben nem mindenkinél egyformán súlyos. Tavaly a sepsiszentgyörgyi Kiss László, a hétéves hemofiliás Dániel édesapja több figyelemfelkeltő akciót szervezett, a múlt heti országos tanácskozáson ismertette a beteg gyermekek kilátástalan helyzetét. A találkozón országos stratégiát dolgoztak ki az ellátás javítására, ennek megvalósítását követelik az egészségügyi minisztériumtól és az egészségbiztosító pénztártól, ellenkező esetben erőteljesebb tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-28: Család - x:

Naiv vagy — Jártó Kocsis Edit

Oly sokszor botlom mostanában ebbe a kifejezésbe, hogy gondolkodóba estem. A hangsúly, amely kíséri, ítéletté, megszólássá, esetleg váddá kerekíti e rövid mondatot, s gyengének, erőtlennek minősíti a címzettet.
2009-05-28: Család - x:

Főleg a többletkalória hizlal

Egy évtizedes vita zárult le: korunk elhízásjárványának fő okozója nem a kevés fizikai munka és a mozgáshiány, sokkal inkább a túlzott kalóriabevitel. A kérdést számos oldaláról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a súlynövekedésért szinte teljes mértékben a többletkalória okolható.