Kezdeményezés a Mihai Viteazul tér átkeresztelésére — Farkas Réka

2009. május 29., péntek, Közélet

A Mihai Viteazul tér átkeresztelését javasolta Édler András képviselő Antal Árpád polgármesternek. Meglátása szerint a román közösség politikusait nem érdekli a tér sorsa, a kormánypártok egyike sem hajlandó lobbizni a rendbetételéhez szükséges pénzekért. Ha a sepsiszentgyörgyi román lakosokat foglalkoztatná a kérdés, rég nyomást gyakoroltak volna választottjaikra — véli Édler.

A tér jelenlegi névadójának kevés köze van az itt élő, 75 százalékos magyarság történelméhez, bukaresti utasításra, a helyiek megkérdezése nélkül született a szoborcsoport, kapott új nevet a tér. Huszonöt esztendővel ezelőtt tragikus esemény történt, amikor éppen az egykori állambiztonság etnikai tisztogatási szándékának ártatlan áldozata lett egy kisfiú, Vaszi Jánoska. A szekuritáté helyezett bombát a szoborhoz, hogy eltávolíthassák állásaikból a különböző intézmények magyar vezetőit, a robbanás azonban az ott játszó kisfiút ölte meg. Édler András éppen ezért javasolja, hogy a sepsiszentgyörgyieket népszavazáson kérdezzék meg, akarják-e, hogy a Mihai Viteazul teret Vaszi János térnek nevezzék ezután. Sajnálatosnak tartja, hogy huszonöt évvel a tragikus események után ismét etnikai tisztogatás zajlik vidékünkön, magyar vezetőket távolítanak el tisztségeikből. Bízik benne, hogy ezúttal nem lesz halálos áldozata a folyamatnak, és reméli, a Vaszi János nevét viselő tér mindig eszébe juttatja a román politikusoknak, polgároknak, hogy az erőszak soha nem vezet jóra — hangsúlyozta Édler.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-29: Belföld - x:

Hírsaláta

BAJ VAN A SZEPLŐTLEN UDVARHELYI APÁCÁKKAL. Bizonyára még emlékeznek olvasóink a kilencvenes évek hatalmas botrányára, amikor román apácakolostort telepítettek Székelyudvarhelyre. A város vezetése többször próbálkozott megvásárlásával, sikertelenül. Most kiderült: középkori állapotok uralkodnak az apácakolostorban. A hét elején legyengült, rendkívül rossz állapotban szállítottak kórházba egy fiatal hölgyet, aki négy nap múlva tüdőtuberkulózisban elhunyt Csíksomlyón. Kedden már az is kiderült: a zárdában más fertőzött is van. (Duna Televízió)
2009-05-29: Közélet - x:

Szigorúan ellenőrzött taxisok — Váry O. Péter

A taxisok és a városháza között közel egy éve zajló vita végére tett pontot a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, tegnapi ülésén a testület olyképp módosította a személyszállításra szakosodott gépkocsivezetők működési szabályzatát, mely ugyan nem nyeri el a fuvarozók tetszését, de a városi képviselők szándéka szerint már rövid távon oda vezet, hogy rend lesz a taxisok háza táján.