Szigorúan ellenőrzött taxisok — Váry O. Péter

2009. május 29., péntek, Közélet

A taxisok és a városháza között közel egy éve zajló vita végére tett pontot a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, tegnapi ülésén a testület olyképp módosította a személyszállításra szakosodott gépkocsivezetők működési szabályzatát, mely ugyan nem nyeri el a fuvarozók tetszését, de a városi képviselők szándéka szerint már rövid távon oda vezet, hogy rend lesz a taxisok háza táján.

Az új önkormányzat tavalyi beiktatását követően hamar napirendjére tűzte a taxisok működési szabályzatának módosítását, a változás azonban a taxisok ellenkezését váltotta ki: az önkormányzat azt szerette volna, hogy a megállóhelyek használatáért övezetenként más-más összeget fizessenek. Ezt technikailag is nehezen kivitelezhetőnek találták a taxisok, de a belvárosi kétszáz lejes összeget is sokallták. Számtalan egyeztetés következett, még sztrájkot is szerveztek a taxisok, végül az egységes megállóhely-használati díjban kiegyeztek a várossal, ez a taxisok szerint 75, az önkormányzat szerint száz lej kellene hogy legyen. Csakhogy ezzel még mindig nem oldódtak meg maradéktalanul a taxis gondok: a forgalmas megállóhelyeket ugyanis sokkal többen használják, mint ahányan elférnek a kijelölt részen, akadályozzák a forgalmat, eltorlaszolják a nyilvános parkolókat — ennek a jelenségnek a beszüntetésére ajánlotta a tegnapi tanácsülésen a polgármester, hogy inkább ne is kérjen a város tőlük helybért, de ha nem tartják be a kijelölt helyet, vonják vissza működési engedélyüket. Javaslata vitát váltott ki, több képviselő meglátása szerint a rendtartás és a fizetési kötelezettség nem függ össze, illetve az is elhangzott, a városnak szüksége van a helybérre. Végül az a megoldás alakult ki, hogy kemény bírságot — háromszáz lejt — kell fizetnie annak a taxisnak, aki a kijelölt helyszám fölött áll be a sor végére, a harmadik ilyen büntetés után hat hónapra felfüggesztik, s ha ez idő alatt mégis taxizna, visszavonják engedélyét. A kihágás megállapítására, a bírság kiróvására a közösségi rendőrséget hatalmazták fel. A helybér megállapításában elfogadták a taxisok kérését, egységesen 75 lejt kell fizetniük havonta. Bővítették és módosították egyúttal a megállóhelyek számát, most már az eddigi 94 helyett 122 kijelölt hely áll rendelkezésükre városszerte, felszámolták a Gróf Mikó Imre utcai megállót, helyette a Szent György téren, illetve a központ más helyein jelöltek ki várakozóhelyet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-05-29: Közélet - x:

Kezdeményezés a Mihai Viteazul tér átkeresztelésére — Farkas Réka

A Mihai Viteazul tér átkeresztelését javasolta Édler András képviselő Antal Árpád polgármesternek. Meglátása szerint a román közösség politikusait nem érdekli a tér sorsa, a kormánypártok egyike sem hajlandó lobbizni a rendbetételéhez szükséges pénzekért. Ha a sepsiszentgyörgyi román lakosokat foglalkoztatná a kérdés, rég nyomást gyakoroltak volna választottjaikra — véli Édler.
2009-05-29: Közélet - x:

Új buszmegállók, de milyen áron? — Farcádi Botond

Élénk vitát váltott ki a Kovászna Megyei Tanács legutóbbi ülésén a megyei és országutak mentén található lepusztult buszmegállók felújítására vonatkozó határozattervezet. A tizenkét új buszmegálló építéséhez szükséges megvalósíthatósági előtanulmányt kellett volna jóváhagyni.