Jöjj, Szentlélek, lobogó láng!

2009. május 30., szombat, Kovakő - diákmelléklet

,,Mikor elérkezett pünkösd napja, mindannyian együtt voltak, ugyanazon a helyen. Hirtelen zaj támadt az égből, olyan, mint a heves szélvész zúgása. Betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd pedig szétoszló nyelvek jelentek meg nekik, olyanok, mint a tűz, és leereszkedett mindegyikükre." (Ap. Csel. 2/1—3)

Miután az apostolokra leszállt a Szentlélek, megváltozott az életük. Addig kis, félénk tanítványok voltak, akik bezárkóztak egy szobába a zsidók elől. Onnan, ha nem volt muszáj, nem jöttek ki, imádkoztak, és örültek is meg nem is annak, ami történik velük. Azonban az első pünkösd után mintha kicserélték volna őket, teljesen megváltozott az életük. Kimentek a szoba rejtekéből, és különféle, számukra addig ismeretlen nyelveken kezdtek el beszélni, hirdetni Isten igéjét, de úgy, hogy azt mindenki értette, bár nem voltak egy nemzetből valók. Sokan úgy gúnyolódtak velük, hogy ,,tele vannak édes borral!" Péter, aki addig félelmében még azt is letagadta, hogy ismeri Jézust, most kiállt a népek elé, és hangos szóval hirdette mindazt, amit az Úr rábízott. Azt figyelhetjük meg, hogy ezután bármi is történt, az apostolok dicsérték Istent, és megmaradtak az ő örömében. Semmi nem vehette el ezt tőlük.

Az Apostolok cselekedeteiből egészen jó akciófilmet is lehetne forgatni: rengeteg viszontagságon mentek keresztül. Börtönbe zárták, megverték, üldözték őket. Legtöbbjük vértanúként halt meg, örömük mégis mindvégig megmaradt. Miután Pálékat megbotozták, ujjongva álltak fel, mert szenvedhettek Jézusért. Krisztus ígéretéhez híven a tanítványokat mindenhol csodajelek követték: ,,a nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek fel, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, a betegekre teszik kezüket, és azok meggyógyulnak." (Mk. 16/17)

Sajnos, a mai ember ezeket elolvasva esetleg megjegyzi, hogy: szép, érdekes, és azzal visszatér a mindennapok gondjai közé. Mintha nem hallanánk meg az örömhírt. Mintha ragaszkodnánk a gondjainkhoz, bajainkhoz. Pedig Jézus nem azt mondja, hogy elküldöm a Szentlelket ennek és ennek az embernek, hanem azoknak, akik hisznek, és nem egy kis időre, hanem mindörökké. Igen, ma a XXI. században mi is részesülhetünk abból, amiből az apostolok részesültek csaknem kétezer évvel ezelőtt.

Ma is ugyanúgy emberek életét formálja át a Szentlélek. Ismerek egy házaspárt, kemény drogfogyasztók voltak. Az életük már teljesen a padlón volt, környezetüktől elhidegültek, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, nem tudtak megszabadulni a kábítószer rabságától. Egy nap látogatóba mentek egy távolabb élő barátjukhoz. Az, legnagyobb meglepetésükre, családjával együtt éppen szentmisére készült. Nem volt mit tenniük, elmentek ők is velük, úgy rongyosan, szakadt ruhában, ahogy voltak. A templomban mindkettőjüket elfogta a sírás, megmagyarázhatatlan érzés uralkodott el rajtuk. Érezték, hogy Isten szereti őket. Attól a naptól kezdve nem nyúltak többé kábítószerhez, és már nem volt szükségük semmilyen elvonókúrára. Egyszerűen Isten szabaddá tette őket. Azóta született három gyermekük, és boldog családi életet élnek. Ez egy a nagyon sok példa közül.

Számos csoda történik ma is a Szentlélek erejéből. Gyógyulások, szabadulások. Olyan emberek, akiket az orvosok már halálra ítéltek, egy ima által egyik pillanatról a másikra teljesen meggyógyulnak. A vakok látnak, a süketek hallanak. Az Úr ezeken a jeleken át számunkra azt nyilvánítja ki, hogy Ő élő valóság.

Ez az ígéret neked is szól. Isten nem csüggedő, életunt keresztényeket akar látni, hanem azt akarja, hogy ,,örömötök teljes legyen", és hogy bőségben legyen életünk. Ehhez azonban szüksége van a te döntésedre is, hisz szabadnak teremtett. Attól függetlenül, hogy eddig milyen utakon jártál, miket tettél, dönthetsz Jézus mellett. Ő már rég vár rád! Nem a gyengeségeidet, hibáidat nézi, hanem a vágyat a szívedben, hogy találkozni akarsz vele. Csak egy kis döntésre van szüksége, és belép a te életedbe is, és átformálja azt. A csüggedést ujjongássá formálja. Kérd, és elküldi neked a Szentlelket, hogy megszabadítson kötelékeidtől, félelmeidtől, problémáidtól, mindattól, ami megakadályozza, hogy istengyermeki örömben részesülj!

Ezt jelenti pünkösd, egy új életet!

Bán József

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Jubileumi ünnepség a színfalak mögül (150 éves a Református Székely Mikó Kollégium)

,,Tudatos dacolás volt a tanulás, iskolafejlesztés…" — ilyen és ehhez hasonló mondattöredékek kavarogtak, vagyis inkább hurrikánként tomboltak a fejemben az elmúlt szűk két hétben…
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

A felszín kapirgálása megunt borvizespalackok közt

A színház szertartás — mondja Grotowski. A szentivánéji álom-előadás — Török Viola rendezésében — viccnek nevezhető ehhez képest. Alapvető kérdések születtek meg bennem az előadásról, közvetlenül a megtekintése után, még közben is. Főként az foglalkoztatott, hogy igazából mi is lehet a rendező üzenete a nézőkhöz a darab által? Akar-e nekünk egyáltalán valamit mondani? Mit? Miért pont így, miért csak ennyire?