Vallomás egy színészosztályról

2009. május 30., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola színészosztályainak diákjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a Fazakas Misi és Molnár Gizella által irányított délutáni színházi képzésen szakmai tudásuk gyarapítása mellett személyiségük fejlesztésére, önismeretre, belső világaik feltérképezésére és személyiségbeli hiányosságaik pótlására is tudnak időt szánni.

Az ország egyetlen magyar nyelvű délutáni színészosztálya ezelőtt két évvel indult, és idén nyáron ballag az első évfolyam. A két év alatt számos rendezvényen vett részt, és az éppen bécsi világfesztiválra készülő Osonó Színházműhely művészeinek egy része is ebből az osztályból került ki.

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a Művészeti Népiskola első színészgenerációjaként lépjük át az iskola kapuit. Az utolsó vizsgák közül a spontánbeszéd-készség fejlesztését emelném ki, ahol magunkra csodálkozva uraltuk a fantázia, a kommunikáció és a játék tudományát. A végzős osztályból sokan nem színművészeti egyetemre készülünk, ez a tény is azt erősíti meg, hogy nem az osztály szakmai vonzása miatt iratkozunk ide. Keressük önmagunkkal és a világgal való viszonyunkat. Gondolkodó, érzéseinket és gondolatainkat kifejezni, adott esetben megvédeni tudó emberekké szeretnénk válni. Ebben segít ez a képzés, amelyre meglátásom szerint nagyon nagy szükség van ebben a szegényes tanügyi rendszerben, ahol a játék és a belső világ feltárása nagyon távoli gondolat.

Visszatekintve az elmúlt két évre, nagyon jó döntés volt kamasz fejjel (Csíkszeredából) Szentgyörgyre költözni, többek között e képzés végett. Ugyanis itt megtaláltam saját határaim feszegetésének lehetőségét, felfedeztem magamban a hitet, a szenvedélyt. Az osztály nyújtotta lehetőségek által megtanultam azt, hogy a színház nem a színpadon kezdődik, valahol sokkal mélyebben. Megtanultam kommunikálni, felelősséget vállalni, legyőztem a görcseim okozta akadályokat, felszabadultam. Mindezt a színház ürügyén egy olyan színészosztályban, amiért valóban nem túlzás 60 kilométerrel errébb költözni.

Mint az első végzős generáció tagja, feladatomnak érzem felhívni a figyelmet a szeptemberben újra induló színészosztályra (első évre) a Művészeti Népiskolában.

Bartha Loránd

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Fordított nap, vetélkedők, utcabál (Mikes-napok)

1990. január 18-án Kelemen József történelem szakos tanár javaslatára az iskola felvette a Mikes Kelemen Elméleti Líceum nevet. Szőcs-Torma Katalin aligazgató arra a kérdésemre, hogy honnan a hagyomány, felidézte, hogy e névadó ünnepség alatt rendeztek fordított napokat, valamint vetélkedőket a tanároknak. Érdekességképpen elmondta, annak idején a fordított napokon ő maga volt az igazgatónő.
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

A blog, avagy Ki? Kinek? Mikor? Hogyan?

Mindig beszélni akarunk. S ha távol vagy, akkor is szívesen tudnék felőled... Alig kétszáz évvel ezelőtt, mielőtt még Morse is feltalálta volna a vezetékes telegráfot, nem létezett más, csupán a kézzel írott levél. Na az... Annak megvolt a maga varázsa, akkor még heteket, hónapokat vártam arra, hogy hírt halljak felőled. Most? Fellépek az internetre, és ott vagy. Írhatok e-mailt, beszélhetünk messengeren, skype-on, megtalálhatlak csevegőoldalakon is. Szóval: nem nehéz megtudnom, hogyan is telnek a mindennapjaid...