Lázadó nő maradok

2009. május 30., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Kérdezhetném, hogy kerülök ide? De minek, és kihez szólhatok? Önmagunknak feltett kérdések újra meg újra haláltáncot járnak körülöttünk. Nem értem a villamoson utazó embereket. Mindennap utazom, és mégsem jutok sehová. A megszokott távolságok, megszokott ütemben, megszokott fapofával, a megszokott időben. Időtlenségben tátonganak molyrágta napjaink utolsó hajszálerei… hogy kerültem ide? Milyen távlatokból szédülünk bele folyton a türelmetlenség pöcegödrébe?

Sokáig hittem abban, reménykedtem, hogy emberként meg tudok maradni egy számomra teljesen idegen világban, ahol már az első percekben éreztem, hogy kiszolgáltatott vagyok. Kétszeresen kiszolgáltatott. Egyéni belső szinten és környezeti külső szinten. Nem értettem, miért hajtják le fejüket az emberek az utcán, és miért a nagy rohanás, a felpörgetett pillanatképek az ájulásig fokozták zavaromat, szédültem. Rácsodálkozások és mély letargia követte egymást. A makacsul bennem élő gyermeki őszinteség, tudni akarás erősebb volt mindennemű kiszolgáltatottságnál, és én továbbra is mosolyogtam, figyeltem. És nagyokat zuhantam. Szakadékok mélyén fetrengeni a sárban és mocsokban — meg kell vallanom, nem erre számítottam.

Talán önzetlenül hiszek a művészetben és a szeretetben, vagy abban, hogy e két dologgal világokat lehet megmozgatni. Megszólaltatni a legmélyebb érzelemhúrokat, megtalálni és kihozni emberekből valamit. Valami fontosat, amit eddig még nem látott. Ezeket az álmokat hoztam magammal. Felvértezve álltam a világ elé, és most meztelenül heverek egy gödör mélyén, gondolkodom, és keresem a csendemet. Lehet, hogy gödör, de az enyém. Inkább vagyok saját gödrömben, mintsem a felszín öngyilkos illúziójában. Makacs vagyok. Bevallom. Ha nem hinnék többé, saját magamat számolnám fel. Az, ami én vagyok, minden, amit magamnak hiszek, magam gondolom tovább a gondolatokat, az álmok és vágyak, a szenvedéseim és gyötrődéseim, emlékek és cselekedetek, katarzisok és újrazuhanások, a soha nem tapasztalt boldogság.

Keresés és találkozás mámora. Nem tudhatom, hol leszek és ki leszek, de tudom, hogy sorsom van, és én ezt vállalom. Mint Köves Gyuri. Csak ezt a sorsot nem mások szabták nekem, hanem a sajátom. Én is gyűlöltem, hogy gyenge vagyok. Voltak olyan pillanatok, amikor ki akartam bújni a nőiség ruhájából. De nőnek lenni az maga is egy sors. Én nőként születtem, nőként élek, és nőként írok. Ha más korban születek, én is plakátokkal tüntetnék az elnyomás ellen. Lázadó nő vagyok, és halálomig az maradok. Most már tudom.

Belefáradtam. Belefáradtam, hogy vérzek és haldoklom. Erőt veszek magamon, mély lélegzetvétel, és kötözni kezdem a sebeket.

Benedek Ágnes, Kolozsvár, bölcsészkar

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

A blog, avagy Ki? Kinek? Mikor? Hogyan?

Mindig beszélni akarunk. S ha távol vagy, akkor is szívesen tudnék felőled... Alig kétszáz évvel ezelőtt, mielőtt még Morse is feltalálta volna a vezetékes telegráfot, nem létezett más, csupán a kézzel írott levél. Na az... Annak megvolt a maga varázsa, akkor még heteket, hónapokat vártam arra, hogy hírt halljak felőled. Most? Fellépek az internetre, és ott vagy. Írhatok e-mailt, beszélhetünk messengeren, skype-on, megtalálhatlak csevegőoldalakon is. Szóval: nem nehéz megtudnom, hogyan is telnek a mindennapjaid...
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Díjazott háromszéki diákok

* A múlt héten Budapesten tartott Gyerekszem Filmfesztiválon (Filmkészítő Gyermekek II. Magyarországi Filmfesztiválja) a Kicsi a bors, de erős kategóriában (6—12 évesek) Dombi Botond és Szabolcs megnyerte a zsűri fődíját (nemzetközi filmestáborban való részvétel Makón), valamint a diákzsűri és a közönség is a legjobbnak ítélte a sepsiszentgyörgyi Dombi testvérek munkáját.