Díjazott háromszéki diákok

2009. május 30., szombat, Kovakő - diákmelléklet

* A múlt héten Budapesten tartott Gyerekszem Filmfesztiválon (Filmkészítő Gyermekek II. Magyarországi Filmfesztiválja) a Kicsi a bors, de erős kategóriában (6—12 évesek) Dombi Botond és Szabolcs megnyerte a zsűri fődíját (nemzetközi filmestáborban való részvétel Makón), valamint a diákzsűri és a közönség is a legjobbnak ítélte a sepsiszentgyörgyi Dombi testvérek munkáját.

A Wöeres Sándor Buba éneke című verse alapján, azonos elnevezéssel készített film és a Szúnyog című produkció, valamint a győztes fiúk régebbi alkotásai megtekinthetők a http://www.3dsanimacio.uw.hu/ honlapon.

* Az I—IV. osztályosok Kurutty általános műveltségi vetélkedője Nagyenyeden tartott országos döntőjén első díjat nyert a kézdialmási Kelemen Didák Általános Iskola Brekegő nevű csapata. A győztesek: Kaján Rebeka, Tamás Nándor, Fábián Nóra és Tamás Andrea.

* A sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola által szervezett múlt heti Kós Károly-napok alkalmával megrendezett megyei szintű vetélkedőkön az V—VI. osztályos kategóriában Balogh István és Bagoly Orsolya bizonyult a legjobb mesemondónak (I. és II. díj — mindketten a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont diákjai), Ruzsa Kinga (kőröspataki Kálnoki Ludmilla Általános Iskola) és Kiss Hunor (sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium) harmadik helyezést ért el. A balladamondók versenyén (V—VIII. osztály) minden díjat a baróti Gaál Mózes Általános Iskola tanulói vittek el, sorrendben: Rancz Annamária, Keresztes Bíborka és Kolcza Rebeka.

* Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola szervezésében május 23-án a megyeközpontban tartott Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn, amelyet hagyományosan a szakközépiskolások számára szerveznek, a csíkszeredai Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont nyerte az első díjat, a II. és III. díjat pedig két sepsiszentgyörgyi iskolának ítélték, sorrendben Puskás Tivadar és Kós Károly Iskolaközpont.

* A Dobra Beáta, Giliga Tekla és György Evelin által alkotott csapat nyerte meg a hetedik alkalommal Mosonmagyaróváron (Magyarország) az Ujhelyi Imre Általános Iskolában megszervezett anyanyelvi vetélkedőt. A Mikes Kelemen Főgimnázium negyedikes diákjai hét magyarországi csapattal mérték össze tudásukat, zenei ismereteiket. A jutalomkönyvek és dicsérő oklevelek mellett a verseny végén beígért meglepetés sem maradt el: Zsapka Attila, a Kor-Zár felvidéki együttes énekese versénekléssel kedveskedett a hallgatóságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Lázadó nő maradok

Kérdezhetném, hogy kerülök ide? De minek, és kihez szólhatok? Önmagunknak feltett kérdések újra meg újra haláltáncot járnak körülöttünk. Nem értem a villamoson utazó embereket. Mindennap utazom, és mégsem jutok sehová. A megszokott távolságok, megszokott ütemben, megszokott fapofával, a megszokott időben. Időtlenségben tátonganak molyrágta napjaink utolsó hajszálerei… hogy kerültem ide? Milyen távlatokból szédülünk bele folyton a türelmetlenség pöcegödrébe?
2009-05-30: Közélet - x:

Trianonra emlékeznek Sepsiszentgyörgyön — Farkas Réka

A trianoni döntés évfordulóján, június 4-én ismét megemlékezésre hívja a sepsiszentgyörgyieket az MPP háromszéki szervezete, ezúttal nem a döntés, hanem az aláírás időpontjában, délután fél hatkor tartják rendezvényüket a központi parkban, az országzászló helyén.