Csődvédelem alatt a General Motors

2009. június 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csődvédelmet kért hétfőn a General Motors. Az autóvállalatra jelentős zsugorodás vár, miközben az állami részesedés hatvan százalékra emelkedik a cégben.

A 172,8 milliárd dollár adósságot felhalmozott detroiti cég további 30 milliárd dollár szövetségi támogatásra számíthat az eddigi húszmilliárd dollár állami hitelen felül. A vállalat megszüntet 21 000-et az 54 000 amerikai szakszervezeti munkahelyből, bezár 12—20 üzemet, és felszámolja a hatezer márkakereskedés 40 százalékát. A GM jelenleg 92 000 embert foglalkoztat az Egyesült Államokban. Kanada, illetve Ontario kezébe kerül a vállalat 12 százaléka, egy szakszervezeti egészségügyi alapé lesz 17,5 százalék, és a jelenlegi kötvénybirtokosok kapnak 10 százalékot.

A befektetőket különösebben nem befolyásolta, hogy csődvédelmet kért a General Motors, mivel erre már hónapok óta számítani lehetett. A megfigyelők szerint ennél fontosabb, hogy a cég csődje miként befolyásolja majd a közeljövőben az amerikai foglalkoztatást és a lakossági kiadást.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerint a GM átszervezési programja végrehajtható, a jelképes vállalatból ismét profitot termelő cég válhat. Obama úgy fogalmazott, hogy a szövetségi kormány ,,kelletlenül" szerez ellenőrző pozíciót a vállalatban. Értékelése szerint az amerikai autógyártók tönkremenetelének beláthatatlan következményei lennének.

Az Egyesült Államok három vezető autógyára közül a GM a második, mely csődvédelemért folyamodott. Korábban az ugyancsak eladósodott Chryslert indították el az átszervezés útján; egy csődbíró vasárnap este hagyta jóvá, hogy a céget eladják az olasz Fiat SpA által vezetett csoportnak. (MTI—Fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-03: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Magyar—magyar válságkezelés — Ferencz Csaba

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Gazdasági Albizottsága május 27-i ülésén áttekintette a határon túli magyarság gazdasági helyzetének aktuális kérdéseit. A pénzügyi és gazdasági világválságnak a határon túli magyarság helyzetére gyakorolt hatásával kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a válság leküzdésében és az utána kialakuló új viszonyok kialakításában Magyarország és a határon túli magyar közösségek célirányos szakmai és politikai együttműködésére van szükség.
2009-06-03: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Növelt keretösszeg
A kis- és középvállalkozásoknak szánt, úgynevezett de minimis támogatás keretösszegét módosította a kormány. A 2007/1164-es kormányrendelet alapján vállalatfejlesztésre és -modernizálásra nyújtható elszámolható összeg értéke maradt 200 000 euró, ám ötmillió euró helyett immár százmilliós keretből lehet igényelni a vissza nem térítendő hitelt. Bővebb tájékoztatást a pénzügyminisztérium honlapján, az Újdonságok menüpont alatt lehet kapni ― adja hírül a megyei pénzügyi hivatal. (Fer-)