Mi, hol, mikor?

2009. június 3., szerda, Mi, hol, mikor?
Kortárs Európai Filmnapok

A sepsiszentgyörgyi Művész Moziban ma 18 órától Sporthorgászat (román filmdráma, 2008, r.: Adrian Sitaru), 20 órától Néma lakodalom (román tragikomédia, 2008, r.: Horaţiu Mălăele).

Csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban 18 órától Gonosz barátságok (színes francia filmdráma, 2006, r.: Emmanuel Bourdieu), 20 órától Vágyak boltja (színes észt tragikomédia, 2005, r.: Peeter Urbla), Kovásznán a városi művelődési házban 18 órától Sporthorgászat (román filmdráma, 2008, r.: Adrian Sitaru), 20 órától Néma lakodalom (román tragikomédia, 2008, r.: Horaţiu Mălăele).

Filmklub

A Cabiria és az Uránia filmklub rövidfilmes estét szervez csütörtökön 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban. A Sapienta Tudományegyetem diákjainak filmjei láthatók, többek között államvizsgafilmek is. A vetítések után beszélgetés a filmekről. Há­zigazda: Fazakas Gergely operatőr. A következő alkotásokat vetítik: Tóth Orsolya: Leltár (2007), Püsök Botond: Veled (2008), Kató Zsolt: La Petit Mort (2008), Both Rita: Flört (2008), Oláh-Badi Levente: Blatt (2009), Péter Anna: Castor és Pollux (2008), Bakó Kincső: Cukrászda (2008), Jakab-Benke Nándor: Olajszint (2008), Visky Sámuel: 300 forint (2008).

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a nagyteremben a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap! (Beaumarchais nyomán) előadását Zakariás Zalán rendezésében csütörtökön 19 órától a Székely János-, Illyés Gyula-bérleteseknek játssza (a szabadon maradt helyekre jegyet is lehet váltani).

Zene

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád zenekara, Eufónia kórusa és Arpeggio gitárzenekara ma 17 órától az evangélikus templomban búcsúztatja a végzős diákokat. Vezényel: Sipos Zoltán, Lőfi Gellért és Sebestyén Lajos.

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Borbély László parlamenti képviselő, aki a hallgatók kérdéseire is válaszol a 0265 307 777-es és a 0365 424 433-as telefonon. Műsorvezető: Agyagási Levente. Kérdéseiket a műsor kezdetéig feltehetik interneten is a Marosvásárhelyi Rádió http://www.radiomures.ro/ honlapján a Miben segíthetünk? címszó alatt.

Röviden

Táncház. Kovásznán a városi művelődési házban ma 19 órától évadzáró gyermektáncház lesz. Zenél a Folker együttes, táncoktató István Ildikó.

Képességpróba. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum ma 17―19 óráig képességpróbát tart a magyar és román tagozat zene és rajz szakos ötödik osztályaiba. Várják a tehetséges gyermekeket a megye egész területéről, függetlenül attól, hogy melyik iskolakörzetbe tartoznak. A középiskolai zene és képzőművészet szakra a képességpróbát június 17-én és 18-án tartják, iratkozni típuskérvény leadásával június 11―15. között lehet.

Megbeszélés. A rák ellen a jövőért egyesület csütörtö­kön 16 órakor tartja a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklubban soros összejövetelét. Meghívott dr. Turóczi Ildikó.

Intimtorna. A sepsiszentgyörgyi Gulliver Napköziben (Domb utca 24. szám) szombaton 10—12.30 és 13.30—16 óráig, vasárnap 9—11.30 és 13—15 óráig Magdás Emese, a Kriston-módszer trénere a medencealap izmainak és kö­tőszövetes rendszerének megerősítését szolgáló tornát tanít, ebben az évben utolsó alkalmommal a sepsiszentgyörgyieknek. Jelentkezni ma estig a 0723 657 550-es telefonon vagy az info@gimnasticaintima.ro címen.

Tüdőszénmonoxidszint-mérés ma 10―14 óráig Kovásznán a városháza előtti parkban. A mérés ingyenes. Telefon: 0267 351 398.

Áramszünet. Ma 8—20 óráig Mikóújfaluban a 2-es transzformátor körzetében, 8—9 és 19—20 óráig Bükszádon szünetel az áramszolgáltatás.

Trianonra emlékeznek

A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete csütörtökön 17.30-tól a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban a volt országzászló helyén megemlékező rendezvényt tart. Az ötperces harangzúgás után az MPP, RMDSZ, EMI, HVIM szónokai, valamint Kiszely István professzor emlékezik, majd lelkészi áldás következik. A rendezvényen megjelenőket kérik, tűzzenek fekete szalagot ruhájukra.

A Magyar Polgári Párt kovásznai szervezete csütörtökön 18 órától a központi parkban levő ’56-os emlékműnél néma, gyertyás megemlékezést tart a trianoni szerződés aláírásának évfordulója alkalmából. (bodor)

Déri Csabáért

A Székely Légió nevében szeretnénk tudomására hozni azoknak, akik illetékesek a dolgokban, hogy értékelnénk, ha Déri Csabát továbbra is meghagynák edzőnek, hogy folytathassa kitartó munkáját és a FIBA-kupában elért jó eredményeit.

Székely Légió

Kézilabda

Június 1-jén, hétfőn tizedik alkalommal rendezték meg Székelyudvarhelyen a Tamás Ignác-emlékversenyt 1995—96-ban született és fiatalabb lány kézilabdások számára. A tornán jelen volt a Medgyesi ISK, Zetelaka, a Nagy Mózes SK, a házigazda Székelyudvarhelyi ISK korosztályos csapatai. A kézdivásárhelyi együttes eredményei: NMSK—Udvarhely 24—13, NMSK—Medgyes 35—11, NMSK—Zetelaka 20—19. Tornagyőztes a Nagy Mózes SK, második Zetelaka, harmadik Udvarhely és negyedik Medgyes. A kézdivásárhelyi kézilabdás lányok: Kelemen Henrietta, Beke Judit, Voloncs Júlia, Kerestély Réka, Máthis Zsuzsa, Cristina Amariei, Kertész Izabella, Máthis Zita, Mădălina Spătaru. Edző: Szász Csaba.

Román Kupa

Ma 18 órától rendezik meg a labdarúgó Román Kupa döntőjét a címvédő Papolci Zágon és a Baróti Sólymok között. A találkozóra a sepsiszentgyörgyi városi stadionban kerül sor.

Sportnapok

* A Moka-csoport által szervezett hegyikerékpár-verseny eredményei: 12—14 évesek: 1. Molnár Ede Károly, 2. Nagy Gellért, 3. Német László; 18 év fölött: 1. Szőcs Domokos, 2. Szilágyi Péter. A viadal legfiatalabb versenyzője a kilencéves Bagoly Bence István volt.

* Az idei rendezvénysorozaton legnépesebb táboruk a cselgáncsozóknak és a dzsudzsicusoknak volt. A sepsiszentgyörgyi Samurai OPS versenyén mintegy háromszázan vettek részt, a viadal szervezői pedig több száz érmet és oklevelet osztottak ki, érthető hát: helyszűke miatt nem sorolhatjuk fel minden díjazott nevét, illetve klubját. A csapatverseny rangsora: 1. Samurai OPS SK, 2. MSC, 3. Budo Seishin SK (Bukarest), 4. Red Dragon Fight (Szászrégen), 5. Kézdivásárhely, 6. Kokoro SK (Brassó), 7. Spartacus-Po (Marosvásárhely), 8. Sport Grup Sakura (Marosvásárhely), 9. Varan Sk (Bukarest). A csapatok bemutató versenyén: 1. Budo Seishin, 2. Varna SK, 3. MSC.

Futsal

Június 5-én, pénteken 18.30-tól a sepsiszentgyörgyi A-osztályos teremlabdarúgó-csapat edzője, Polgár László megtartja az első edzést azoknak a fiataloknak, akik jelentkeztek a futsalválogatásra. További információkért hívják a 0754 026 127-es telefonszámot.

Nem dőlt meg az egyórás világcsúcs

Több mint 400 méterrel elmaradt saját rekordjától az etióp Haile Gebrselassie, akinek így nem sikerült megdöntenie az egyórás futás világcsúcsát hétfőn a hengelói atlétikai grand prix-versenyen. A kétszeres olimpiai bajnok 20,822 km-t teljesített a hollandiai viadalon. Két éve Csehországban 21,285 km-t futott. A GP-n több számban is remek eredmény született. Ezek közül is kiemelkedik a férfi távolugrás, melyben a pekingi olimpiai bajnok Irving Saladino a világ idei legjobbjával, 8,56 méterrel végzett az élen, mindössze két centiméterrel megelőzve Athén aranyérmesét, az amerikai Dwight Phillipset. A távol mellett férfi 100 méteren a holland antillákbeli Churandy Martina, férfi 5000-en az etióp Ali Abdosh, illetve női 1500-on a szintén etióp Gelete Burka is a világ idei legjobbjával nyert.

Kaká maradna az AC Milannál

Kaká, az AC Milan brazil labdarúgója változatlanul maradni szeretne Milánóban, annak ellenére, hogy a sajtó az elmúlt hetekben többször kapcsolatba hozta a Real Madriddal. Utoljára mondom el: nem szeretnék távozni! — nyilatkozta Kaká. Korábbi sajtóértesülések szerint a Real Madrid június 1-jén hivatalba lépett régi-új elnöke, Florentino Pérez kész lett volna csillagászati összeget fizetni az olasz klubnak a brazil játékmesterért, Kaká azonban rendre cáfolta távozását. A 27 esztendős futballistáért januárban százmillió eurót ajánlott az angol Manchester City, ám Kaká azt az ajánlatot is visszautasította.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-03: Riport - x:

Angyalosi változások — Kisgyörgy Zoltán

Jó munkához idő kell — tartja a népi bölcselet, és folytatja: a rosszhoz még több! Vannak települések, ahol valóban húsz esztendő kellett ahhoz, hogy valami látható előrelépést írhassanak be a falukrónikába. A változásokra figyeltünk a Gidófalvához tartozó Angyaloson, ahol a pénz arányában alakítják a falucska infrastruktúráját, és kis túlzással lehetne mondani, hogy élénk a falu élete. Népes a mező, menti-műveli földjeit mindenki, áhítozva a tartós esőt. Aszály fenyegette a mezőt, kiaszott a gyep a hegyoldalakon, egyre kevesebb a harapnivaló a jószágnak, áldás itt is a pünkösdi eső.
2009-06-03: Magazin - x:

Kórházban Susan Boyle

Susan az első fellépésen
Mentővel szállították egy londoni magánklinikára Susan Boyle-t, a brit ITV televízió világszerte óriási figyelemmel kísért idei tehetségkutató versenyének legnagyobb sztárját, aki azonban a döntőben minden várakozás ellenére alulmaradt egy teljesen esélytelennek tartott tánccsoporttal szemben.