Öntudatosabban szemetelünk — Demeter J. Ildikó

2009. június 3., szerda, Közélet

Sepsiszentgyörgyön tíz megkérdezettből kilenc hallott a szelektív hulladékgyűjtésről, és minden ötödik a különböző zöld mozgalmakról is, bár ezeket nem különíti el egymástól — derült ki a Tega Rt. és az Inczenter Kft. közös, egyéves kampányának végén.

A Legyünk környezetbarátok címmel lezajlott akció során először is felmérték a szemételhordási és utcatakarítási szolgáltatások megítélését, aztán rajzpályázatot hirdettek, játszóházakat tartottak, plakátokat, szórólapokat nyomtattak a környezettudatos magatartás népszerűsítésére; végül újra osztályoztatták a köztisztaságért felelős cég munkáját. A tizenhárom kérdést tartalmazó ívre összesen 716 személy válaszolt, a teljesítményt egytől tízig lehetett rangsorolni. A jegyek gyenge közepesek (hét ötös, három hatos és három hetes), de a tavalyhoz képest eléggé látványos javulást mutatnak: három kivételével (a háztartási hulladékok szállítása, a aháztartási hulladéktárolók és a panaszkezelés kissé visszaesett) mindegyik szolgáltatás jobb minősítést kapott idén, a legalacsonyabb is átmenő jegy (tavaly még 5-ös alatt volt az utcák téli takarítása, locsolása és a lomtalanítás). A legmagasabb pontszámot (7,7) az alkalmazottak viselkedésére osztották az ügyfelek, de szintén 7-es felett értékelték a hulladékudvar beindítását és a kifizetési módszereket. Összesítve tavaly 5,54-es, idén 6,18-as általánost kapott a Tega Rt. Tóth-Birtan Csaba igazgató elmondta, idén tovább módosulnak a feladataik, az esőcsatorna-fedők kipucolását (ezekre tették a legtöbb panaszt) a vezetékeket is karbantartó közüzemek veszik át, az eddig csak két-három naponként takarított utcákat, járdákat azonban júniustól naponta tisztítják (ez tizenkét új munkahelyet jelent, és négy új gépet is be kell szerezni), a lakótelepi zöldövezetek gondozása is sok esetben rájuk hárul majd. Folytatják a környezetbarátok nevelését is: önkormányzatokkal, illetékes intézményekkel, civil szervezetekkel, pedagógusokkal szerveznek találkozókat, és közös elektronikus felületen (egyelőre a Tega honlapján) népszerűsítik a meglévő eszközöket, értékeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-06-03: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Alkotmányellenes a béremelés halasztása
Alkotmányellenes az a sürgősségi rendelet, amellyel a kormány felfüggesztette a tanárok ötvenszázalékos béremelését — döntött tegnap az alkotmánybíróság. A parlament által elfogadott törvény értelmében 2009 folyamán több szakaszban növelték volna a pedagógusok alapbérét, ám utóbb a válságra hivatkozva ez a változat is esett.
2009-06-03: Közélet - x:

Folyamatban a hulladéktelepek felszámolása — Szekeres Attila

Az előzményekhez képest jó ütemben halad a háromszéki hulladéktelepek felszámolása — derült ki a polgármesterekkel tartott munkaülésen a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron Teremben. Bartha Ibolya, a környezetvédelmi hivatal tanácsosa emlékeztette az elöljárókat, hogy európai uniós előírás szerint július 16-ig fel kell számolni a szeméttelepeket.