Folyamatban a hulladéktelepek felszámolása — Szekeres Attila

2009. június 3., szerda, Közélet

Az előzményekhez képest jó ütemben halad a háromszéki hulladéktelepek felszámolása — derült ki a polgármesterekkel tartott munkaülésen a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron Teremben. Bartha Ibolya, a környezetvédelmi hivatal tanácsosa emlékeztette az elöljárókat, hogy európai uniós előírás szerint július 16-ig fel kell számolni a szeméttelepeket.

Ellenőrzéseik során úgy találták, a mai helyzet jobb, mint arra a késő őszi állapotok láttán számítottak. A nyilvántartott 47 szeméttelep eltűnőfélben, harminc községháza már szerződést kötött szakcéggel a hulladék elszállítására. A tanácsos külön megdicsérte Gidó­falvát, amely mind a négy hulladéktelepét eltüntette, s jó ütemben halad Ozsdola, Vargyas, Dálnok, Maksa és Szentkatolna is. Ezt egyelőre önerőből kell megoldani, ám aki szabályszerűen végzi el a munkálatot, megeshet, hogy később elszámolhatja. A legnagyobb gond Torján van. Daragus Attila polgármester szerint azt lehetetlenség felszámolni, hiszen 122 000 köbméter föld kell oda. Egyelőre a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi hulladéktárolók működhetnek 2013-ig, azokat 2017-ig kell felszámolni, a másik három városi telep kegyelmet kapott, július 16-ig fel kell függeszteniük tevékenységüket, a teljes bezárásra két év haladékot kaptak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-06-03: Közélet - x:

Öntudatosabban szemetelünk — Demeter J. Ildikó

Sepsiszentgyörgyön tíz megkérdezettből kilenc hallott a szelektív hulladékgyűjtésről, és minden ötödik a különböző zöld mozgalmakról is, bár ezeket nem különíti el egymástól — derült ki a Tega Rt. és az Inczenter Kft. közös, egyéves kampányának végén.
2009-06-03: Közélet - x:

A Tuzson-porta sziklaszirtjére szállt a turulmadár — Sylvester Lajos

Turulavatáson Tőkés László püspök
Kurtapatakon Tuzson Csaba és felesége, Póka Erzsébet romantikus épület- és kertépítészeti hétvégi portájának díszkertjében egy sziklaszirtre rászállt a páratlanul gazdag magyar mondavilág egyik turulmadara. Nem menekülve rebbent ide, pedig van, ahol üldözik, nem csak Kurtapatak ölelő erdőkaréjában megpihenni ereszkedett egy kőoromra, nem, Vetró András szobrászművész madara olyan biztonsággal áll a sziklaszirt vártán, mintha mondáinkat elevenítve, Attila király címermadaraként már másfél ezer, Árpád honfoglalóinak több mint ezer éve óta itt lelt volna otthonra. Szárnyállása sem utal arra, hogy innen elröppenni készülne. Nem az alkalmiságot, az ideiglenességet sugallja, hanem a biztonságos ittmaradást, a megmaradás bizonyosságát.