Hősök Napján

2009. június 3., szerda, Közélet

Magyarországon a Hősök Napját május utolsó vasárnapján tartják. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni".

Az ünnep a második világháború után eltűnt a naptárból, majd a rendszerváltást követően került ismét vissza. Úgy gondolom, a Vitézi Rendre hárul az a feladat, hogy Sepsiszentgyörgyön is meghonosítsuk ezt az ünnepet. Azt hiszem, joggal kérhetem Önöktől, hogy teremtsünk hagyományt, és álljunk ezután minden május utolsó vasárnapjának délelőttjén az első világháborúban elesett sepsiszentgyörgyi katonák emlékművénél. Teremtsünk valódi, élő hagyományt. Élnek még köztünk azok közül, akik viselik a soha be nem gyógyuló sebet, a hőssé vált kedves vagy testvér emlékét. Akik titokban mindig vágytak rá, hogy hamis legyen a halálhír. Éppen ezért nagy szeretettel és tisztelettel megköszönjük mindenkinek, aki május utolsó vasárnapján a pünkösdi istentisztelet után a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében egy szál virággal lerótta kegyeletét az ismeretlen hősök előtt.

Vitéz dr. Székely Zsolt székkapitány

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-06-03: Közélet - x:

Tőkés László Kovásznán

Ma 10 órától Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselőjelölt a kovásznai központi református parókián a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye lelkészeivel tanácskozik, majd 11 órától istentiszteletet tart a református nagytemplomban. (bodor)
2009-06-03: Közélet - x:

Nagydíjas az Osonó

A hét végén Celldömökön tartott IV. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozón a fesztivál nagydíját és a legjobb előadásnak járó díjat kapta a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely.