Trianoni megemlékezésJogaink követelésével kell fellépnünk - Ferencz Csaba

2009. június 5., péntek, Közélet

Több száz gyászszalagos sepsiszentgyörgyi vett részt a megemlékezésen

Hosszú percekig tartó harangzúgással és Virág Tímea velőbe hasító keservesével kezdődött tegnap a sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés. A Magyar Polgári Párt által immár évek óta az egykori országzászló helyén szervezett rendezvényen ezúttal az RMDSZ helyi vezetői is részt vettek.

A trianoni döntés kapcsán bűnöst nem keresünk, ám az akkor megígért önkormányzati jogokat követeljük — fejtette ki Gazda Zoltán. Az MPP megyei alelnöke felszólította a több száz jelenlevőt, hogy csatlakozzanak a Székely Nemzeti Tanács elkötelezett autonómiaharcához. Nem a hatalomhoz való odasimulással, hanem a történelmi igazságtétel szorgalmazásával, jogaink követelésével kell fellépnünk — fogalmazta meg a szónok. Az Erdélyi Magyar Ifjak szónoka, Simon Lehel a második Trianonra, december ötödikére emlékeztetett, majd hangsúlyozta, hogy az unió nem, csakis az autonómia jelenti a valós megoldást.

Albert Álmos szenátor leszögezte: az RMDSZ a határok fölötti nemzetegyesítésnek, az európai integrációnak vetette alá politikáját. A szövetség alsó-háromszéki szervezetének elnöke figyelmeztetett arra, hogy rajtunk múlik, hány európai képviselő küzd majd érdekeinkért az Európai Parlamentben. Máthé Sándor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet képviseletében tizenkét pontos petíciót olvasott fel.

Az autonómia kivívása, a kettős állampolgárság idő kérdése — fogalmazta meg bíztató szavait a megemlékezés díszvendége. Kiszely István történész professzor az egyre több nemzeti szervezetre utalva kijelentette, ez a nép élni akar, és élni fog. Bálint József alpolgármester, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke pedig a magunkba vetett hitről beszélt, amellyel ezt a földet a magunkénak tudhatjuk. A megemlékezés Dénes Csaba sepsiszéki esperes áldásával és nemzeti imáink eléneklésével zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-06-05: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Szavazásra buzdít az MPP
Felhívással fordult tizennégy MPP-s politikus — megyei elnökök, alelnökök, alapító tagok — a választópolgárokhoz, Orbán Viktor üzenetét idézve, hogy ,,Mindennek rendelt ideje van", leszögezik: ,,Félretéve pártpolitikai szempontjainkat, és bízva a magyar összefogás jövőbeli kiteljesedésében, úgy gondoljuk: most itt az ideje annak, hogy vasárnap, június 7-én mi is elmenjünk szavazni.
2009-06-05: Közélet - x:

Magányos sír az erdőben (Trianoni megemlékezés) - Iochom István

Tegnap a déli órákban Kovászna és Vrancea megye határánál, a történelmi Magyarország legkeletibb részén —, ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre tavaly ősszel felújítottak egy első világháborús sírt, és emlékkeresztet állítottak — száz ozsdolai és kézdisárfalvi hagyományőrző emlékezett meg a trianoni diktátum 89. évfordulójáról.