Trianoni megemlékezésMagányos sír az erdőben - Iochom István

2009. június 5., péntek, Közélet

Tegnap a déli órákban Kovászna és Vrancea megye határánál, a történelmi Magyarország legkeletibb részén —, ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre tavaly ősszel felújítottak egy első világháborús sírt, és emlékkeresztet állítottak — száz ozsdolai és kézdisárfalvi hagyományőrző emlékezett meg a trianoni diktátum 89. évfordulójáról.

Az emlékkeresztnél elsőként Páll István közbirtokossági elnök elevenítette fel a gyalázatos diktátumot és annak következményeit, majd az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola tanulói az alkalomhoz illő énekeket és szavalatokat adtak elő. Ezt követően Kádár Sándor kézdisárfalvi római katolikus plébános szólt az egybegyűltekhez, méltatta a nem mindennapos eseményt, az összefogásra biztatva híveit. A megemlékezés a magyar és a székely himnusz eléneklésével, majd az emlékkereszt koszorúzásával zárult.

Habár a délelőtt folyamán az ozsdolai rendőrőrs munkatársai érdeklődtek a megemlékezés résztvevői, szervezői és programja felől, a karhatalmat senki nem képviselte, de jelenlétük teljesen fölösleges is lett volna, hiszen a résztvevők méltósággal emlékeztek meg a trianoni gyászos békeszerződés aláírásának 89. évfordulójáról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-06-05: Közélet - x:

Jogaink követelésével kell fellépnünk (Trianoni megemlékezés) - Ferencz Csaba

Több száz gyászszalagos sepsiszentgyörgyi vett részt a megemlékezésen
Hosszú percekig tartó harangzúgással és Virág Tímea velőbe hasító keservesével kezdődött tegnap a sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés. A Magyar Polgári Párt által immár évek óta az egykori országzászló helyén szervezett rendezvényen ezúttal az RMDSZ helyi vezetői is részt vettek.
2009-06-05: Közélet - x:

Maroknyian Kovásznán (Trianoni megemlékezés) - Bodor János

Tegnap délután fél hatkor Kovásznán megkondultak a magyar felekezetek templomainak harangjai, melyek megemlékezésre hívták a város lakóit.