Mi, hol, mikor?

2009. június 6., szombat, Mi, hol, mikor?

Következő lapszámunk hétfőn jelenik meg, de az előfizetőknek csak a saját lapterjesztő hálózatunkban kézbesítik, aki a postánál fizetett elő, az csak kedden kapja meg a lapot az aznapi számmal együtt.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában A csoda ― Játék Tamásival két részben az Énekes madár című darab alapján (rendezte: Bocsárdi László) a nagyteremben ma 19 órától látható (Eugéne Ionesco-bérlet, román feliratozás, az elmaradt bérletek is érvényesíthetők), vasárnap 19 órától a nagyteremben a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap! (Beaumarchais nyomán) Zakariás Zalán rendezésében a Comenius I.- és II.-, valamint az Eugéne Ionesco-bérleteseknek (utóbbi román feliratozással, a szabadon maradt helyekre jegyet is lehet váltani).

Zene

Június 9-én, kedden 19 órától a sepsiszentgyörgyi Művé­szeti Népiskola dísztermében fuvolaestet tartanak. Előadók: Málnási Éva, Papp Csongor, Filip Ignác fuvolaszakos osztálya, zongorán kísér Horia Cristian és Kiss Lehel Sándor. (fer-)

Röviden

Hazatalálás. A népszerűnek bizonyult sorozat utolsó előadást dr. Kiszely István, a szibériai Petőfi-expedíció kapcsán ismertté vált biológus, történész és antropológus tartja A magyarság és a székelység antropológiája címmel ma 10 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Szervező a Csillagőrző Egyesület.

(Kgy. Z.)

Ballagás. Ma a következő iskolákban tartanak kicsengetést: Sepsiszentgyörgyön 9 órától a Székely Mikó Kollé­giumban, a Református Kollé­giumban, a Mikes Kelemen Főgimnáziumban, 10 órától a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, a Gámán János Iskolaközpontban, Kézdivásárhelyen 10 órakor a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központban, 11 órától a Bod Péter Tanító­képzőben, a Református Kollé­giumban, Kovásznán 9 órától a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpontban, Baróton 9 órától a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban. A tegnapi lapszámunkban megjelent téves tájékoztatásért az érintettek elnézését kérjük.

Ünnepnap. Hétfőn az ortodox pünkösd alkalmából az állami intézményeknél hivatalos munkaszüneti nap van.

E-lomtalanítás. A szükségtelenné vált elektromos és elektronikus háztartási készülékek begyűjtésére a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. ma 8 és 12 óra között szervezi a szokásos lomtalanítást. A köztisztasági diszpécserszolgálatnál is kérhető az elektronikus hulladékok elszállítása. Telefon: 0267 310 123.

Gombavizsgálat. A sepsiszentgyörgyi központi piacon szombaton és vasárnap 10―13 óráig a László Kálmán Gombászegyesület és a Tega gombavizsgálatot és tanácsadást tart. A szolgáltatás ingyenes.

Közlekedés

Csütörtök délután fél háromkor a 121-es megyei úton, Zabola határában M. Márta (25) szentkatolnai lakos az útviszonyokhoz képest túl nagy sebességgel hajtott be gépkocsijával egy kanyarba, és sáncba csúszott. A balesetben a gépkocsivezető súlyosan, a kocsi 55 éves utasa könnyebben megsérült. A baleset körülményeit vizsgálják. * Az év elejétől a megye területén harmincöt súlyos baleset történt, amelyekben né­gyen vesztették életüket, harminchatan súlyosan, kilencen könnyebben megsérültek.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kék fény

Szerda délután egy kézdivásárhelyi ruhaboltban magabiztos fellépésű, öltönyös férfi kiválasztott két inget és egy nyakkendőt, majd megkérte a bolt tulajdonosát, engedné meg, hogy azokat az ügyészségen felpróbálja. A tulajdonosnő, abban a hiszemben, hogy a férfi ott dolgozik, beleegyezett, és látta is, amint bemegy az utca túloldalán levő intézménybe. Körülbelül két és fél óra múlva azonban nyugtalankodni kezdett, mert a vevő nem tért vissza. A kapunál álló csendőrtől érdeklődött. Az elmondta, hogy valóban bement a keresett férfi, de ki is ment a hátsó bejáraton, nem ismeri, nem ott dolgozik. A nő értesítette a rendőrséget, s a rendőrök két óra alatt azonosították a gyanúsítottat: E. Ioan (54) ditrói (Hargita megye) lakos. A lopott holmit a gyanúsított személyi holmijával együtt az Állomás utcai bokrokban megtalálták. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, a sportcsarnokkal szemben), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Galenus (0267 313 929), hétfőn a Grigore Bălan tábornok úti Dona (0267 310 550), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Dona, hétfőtől a Salix (0267 364 974) patika tart ügyeletet.

Kosárlabda

* Kosarazni jó. Száztíz nagy- és előkészítő csoportos gyermek ismerkedett tegnap délelőtt a kosárlabdázás örömeivel Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi sportcsarnokban: Vass Ildikó vezetésével több A-ligás sportoló próbálta beavatni a kicsiket a világ egyik legnépszerűbb csapatjátékába. A kipirult arcokat nézve az akció igencsak sikeresnek mondható, az öt-hat évesek megállás nélkül futottak, lelkesen próbálgatták a cselezést, labdavezetést, lábteniszezést, kosárra dobást (erre a célra a szervezőknek sikerült alacsonyabb palánkokat beszerezniük), és bizony sokakat nehéz volt rábírni arra, hogy másoknak is átengedjék a terepet. A tegnapi rendhagyó tornaóra nem egyszeri alkalom volt, a Napsugár Óvoda után a többit is sorra szeretné látogatni a neves lánycsapat, a mozgáshoz való kedvcsinálás mellett az utánpótlás kinevelésének szándékával is. (demeter)

* A Váncsa Albert irányította Sepsiszentgyörgyi ISK megnyerte a fiú U16-os országos pontvadászat elődöntőjének első két mérkőzését. Baczó Balázs vezényletével a megyeszékhelyi fiúk csütörtökön könnyed, mondhatni, bemelegítő mérkőzésen 19 pontos különbséggel győzték le Marosvásárhelyt, míg péntek délelőtt egy keményebb, szorosabb, látványosabb és kiélezettebb összecsapáson 22 ponttal múlták fölül a Kolozsvári Jövő ISK-t. Az eredmények: Sepsi ISK—Marosvásárhely 78—59 (25—5, 21—20, 13—15, 19—19). Vezette: Trofin R. és Stroie F. Pontszerzők: Dobra 8, Semmel 2, Marthi 4, Fekete 9, Baczó 43/6, Sonda 4, Budai 6, Balogh 2, illetve Oltean 13, Vlasin 6, Cârstea 10, Gliga O. 7/3, Gliga E., 11, Urzică 12/3; Sepsi ISK—Kolozsvár 97—75 (20—25, 24—16, 29—14, 24—20). Vezette: Trofin R. és Mezei A. Pontszerzők: Dobra 2, Semmel 14, Marthi 16/6, Fekete 21/3, Baczó 38/12, Sonda 4, Budai 2, illetve Morar 6, Lungu 7/3, Dragoste 7/6, Miclaus 2, Florea 4/3, Gules 25, Anghel 14/3, Pop 10/3; Marosvásárhely—Nagyvárad 69—91. A szentgyörgyi csapat tegnapi, második meccse lapzárta után ért véget. A további program: ma Kolozsvár—Marosvásárhely (12 óra), Temesvár—Kolozsvár (17.30 óra), Nagyvárad—Sepsi ISK (19 óra); vasárnap Nagyvárad—Temesvár (9 óra).

Labdarúgás

* A IV. liga 29. fordulójának mérkőzései (június 6—7.): Barót—Gelence, Papolci Zágon—Perkő, Jövő—Ozsdola, Szitabodza—Bölön, Szentkatolna—KSE, Illyefalva—Bardoc, Dálnok—Csernáton, Hidvég—Bodok.

* A megyei bajnokság hét végi találkozói: Nagyborosnyó—Maksa, Papolci FC—Torja, Bereck—Kökös, Kilyén—Kommandó, Szotyor—Kőröspatak, Nemere—Nagybacon.

* Ma tizennégy labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzést rendeznek Európában, s a kontinensről elsőként Hollandia együttese kvalifikálhatja magát a 2010-es dél-afrikai csúcseseményre, amennyiben győz Izlandon. Már most hétvégén bebiztosíthatja vb-részvételét az ausztrál és a japán válogatott is. A mérkőzések: Európa, 1. csoport: Svédország—Dánia, Albánia—Portugália (Sport 1, 21.45 óra); 3. csoport: Szlovákia—San Marino; 4. csoport: Azerbajdzsán—Wales, Finnország—Liechtenstein; 6. csoport: Kazahsztán—Anglia (Sport.ro, 18 óra), Fehéroroszország—Andorra, Horvátország—Ukrajna; 7. csoport: Litvánia—Románia (RTV1, 20.50), Szerbia—Ausztria; 8. csoport: Ciprus—Montenegró, Bulgária—Írország; 9. csoport: Macedónia—Norvégia, Izland—Hollandia; Dél-Amerika: Uruguay—Brazília, Bolívia—Venezuela, Argentína—Kolumbia, Paraguay—Chile, Peru—Ecuador; Ázsia, A-csoport: Katar—Ausztrália (Eurosport 2, 19 óra), Üzbegisztán—Japán, B-csoport: Észak-Korea—Irán, Egyesült Arab Emírségek—Koreai Köztársaság.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-05: Közélet - x:

Biztosítják a szavazóhelyiségeket

Megyénkben 212 szavazóhelyiségben várják a választókat vasárnap. Ezek 187 épületben működnek.
2009-06-06: Magazin - x:

Magyar Vágta - Kisgyörgy Zoltán

Pelle Sándor detki és Fodor István bodoki polgármester az ikersátorban
A székely városok — Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Szováta — mellett Bodok képviselete is ott volt Budapesten az elmúlt hét végén megrendezett Magyar Vágtán, azon a lovasfutamon, amelyen 92 Kárpát-medencei település mutatkozott be.