Veress Dániel emlékezete — Bogdán László

2009. június 6., szombat, Múltidéző

Nyolcvan esztendeje született, hosszú évek óta nincsen köztünk, Róla is elmondható, hogy alkotóereje teljében, bartóki hasonlattal: ,,tele bőrönddel" ment el, noha élete utolsó, viszonylag nyugodtabb évtizedében sok mindent megvalósított nagyra törő elképzeléseiből, amelyek oly kitartóan foglalkoztatták.

Voltak nagy, visszatérő témái, mindenekelőtt Mikes Kelemen életműve, akiről drámát, kismonográfiát, egy Magyarországon kiadott, gyönyörűen illusztrált, sikeres biográfiát és több kötetre menő résztanulmányt írt, bábáskodván a hazai Mikes-kiadásoknál is.

Másik nagy visszatérő hőse Kemény Zsigmond volt, drámát és kismonográfiát írhatott Róla, de élénken foglalkoztatta a politikus és író Wesselényi Miklós életműve, a dráma után néhány évtizeddel, halála előtt, már nyugodtabb körülmények között írhatta Wesselényi-könyvét, érdekelte az erdélyi memoárirodalom is, a Vékára tett mécses című könyvnyi esszéje emlékirat-irodalmunkról szintén élete utolsó éveiben jelent meg a Pallas-Akadémia Kiadónál, akárcsak fontos, sok levelet, dokumentumot tartalmazó Németh László-könyve, a Benned rovom erdélyi adómat…

S ugyancsak a kilencvenes években, életének az alkotás szempontjából bizonyára legnyugodtabb évtizedében jelentette meg levelezését és emlékezéseit Cs. Szabó Lászlóról és Illés Endréről a kecskeméti Forrásban.

Noha írt nagy sikerrel játszott drámákat és egy időben, a hatvanas években elbeszéléseket is, sőt, van egy fiókban maradt regénye is, elsősorban mégis esszéírónak hitte magát, és joggal. Első nagy esszégyűjteményével, a Vándorútonnal tette le névjegyét, itt főként világirodalmi tárgyú írásait tette közzé, irigylésre méltó tájékozódását bizonyítandó, de külön elemzést igényelne férfias, komor színekben fel-felragyogó stílusa is.

Ő volt az első író, akit megismerhettem, kamaszkoromban vittem el hozzá verseimet, kedvesen fogadott, s haláláig látogathattam váltakozó lakásaiban, sokat beszélgettünk, ma is előttem van a kesernyés mosoly a sokat próbált férfiarcon. Reménytelennek látta törekvéseinket, a diktatúra bekeményedésével, a nyolcvanas években már meglehetősen borúlátóan ítélte meg a romániai magyarság helyzetét, de az is igaz, az események alakulása legborúlátóbb jóslatain is túltett.

Egy szép Mikes Kelemen-esszéjével emlékezünk Rá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-06: Magazin - x:

Holtan találták David Carradine-t

Bangkoki hotelszobájában holtan találták David Carradine amerikai színészt, a Kill Bill és más nagy sikerű filmek, illetve sorozatok sztárját. Sajtóértesülések szerint a színész felakasztotta magát.
2009-06-06: Közélet - x:

A tanszabadság évei (1945—1948) - B. Kovács András

Bukaresti tárgyalások
Balogh Edgár vezércikkben megy elébe a Világosság augusztus 20-i számában a tanügyi kérdésekben a kormánnyal kezdeményezett tárgyalásoknak. Augusztus 27-én megtudjuk, hogy Csőgör Lajos, Demeter János és Jancsó Elemér Bagdasar egészségügyi miniszterrel megállapodott arról, a marosvásárhelyi volt hadapródiskolát átveheti a magyar orvosképzés, a hadsereg kiüríti azt. (Különben háromszáznál többen kezdték meg orvosi tanulmányaikat abban az évben, s hamarosan bába- és nővérképző is nyílt mellette.)