Videoművészeti kiállítás SepsiszentgyörgyönMozgókép, és ami mögötte van

2009. június 6., szombat, Kultúra

Home — részlet Kozma Levente munkájából

Tíz fiatal, jobbára háromszéki kötődésű képzőművész mutatja be kísérleti rövidfilmjeit a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház nagytermében: a Hot Pixels névre keresztelt videoművészeti kiállítást a szervezők az 1991-es Medium 2 tárlat folytatásának szánják, természetesen a videó síkján, mivel a megyeszékhelyen azóta nem állítottak ki ,,hasonló mennyiségű" videomunkát.

A tegnap este nyílt kiállításon tíz ,,doboztévén" pörögnek az alkotók munkái, vagyis pár perces, kísérleti jellegű kisfilmek. A kiállítók — követve a meghívón szerepelő felsorolást: Kozma Éva, Estefán Arnold, Csiki Csaba, Kispál Attila, Szabó Krisztina, Mannet Villariba, Kozma Levente, Kispál Ágnes Evelin, Kakukkfu Yosuke és Martini Yvette — között egy távoli vendég is szerepel, Mannet Villariba ugyanis a Fülöp-szigetekről landolt a Lábas Házban, ahol mintegy harminc videó látható, időtartamuk összesen valamivel több, mint egy óra. A tárlat munkáit — amely nem más, mint a Sepsiszentgyörgyre tervezett Magma kortárs művészeti kiállítótér videogyűjteménye — DVD-n is megjelentették.

Óra — részlet Kispál Attila munkájából

Az artportal.hu szerint ,,a video art (videoművészet) kifejezés nem kifejezetten külön irányzatot, hanem inkább a videoberendezés (kamera, képmagnó, monitorok) művészi szándékú felhasználását jelenti. A videó minden más médiumtól eltérő újdonsága a kép azonnali ellenőrizhetősége, egyidejűsége, a végtelenségig sokszorosítható képvisszaadás és a számos elektronikus képmanipulálási lehetőség volt. A szorosabb értelemben vett videoművészet az új lehetőségek vizsgálata és felhasználása köré rendeződik, tehát a már különben is művészi szándékú események (akciók, happeningek, színházi előadások) puszta dokumentálása nem tartozik a videoművészet lényegéhez, de gyakori a videó bevonása különféle akciókba és performanszokba. A kreatív videomunkák többsége a médium nyelvi-kifejezésbeli kutatására összpontosít: a képernyő elektronikus lehetőségeit faggatja, a képváltoztatás, a torzítás, a megfordítás és a visszacsatolás különböző formáival kísérletezik. (...) A hetvenes években kezdődött a videoművészet intézményi hátterének kialakulása is: videoközpontok, alapítványok jöttek létre a kommunikációs eszköz kutatására és fejlesztésére, az installációk, videoszalagok népszerűsítésére, forgalmazására, művészek támogatására, megjelentek az első alternatív video-folyóiratok. A mai videogalériák ősét Garry Schum alapította 1968-ban, majd 1969-ben New Yorkban rendezték A televízió mint kreatív médium címmel az első, teljes egészében videoművészettel foglalkozó amerikai kiállítást. A projekt ’74 már Európában mutatta be Wulf Herzogenrath rendezésében több mint negyven amerikai művész videoműveit." A műfaj Sepsiszentgyörgyre 1991-ben érkezett meg, a Medium 2 kiállításon, az akkori Üvegcsűrben mutattak be alkotásokat. Pillanatnyilag Temesvár is otthont ad egy nemzetközi videoművészeti fesztiválnak, ezt a nálunk is bemutatkozó Kozma Levente szervezi.

Személyes mitológia, az egyén saját útját, gondolatait vetíti ki, s azért ebben a műfajban, mert egyszer csak megszületik az idea, a gondolat, s amikor az testet ölt és kikristályosodik, kifejezéséhez az adott burok, vagyis a videoművészet eszköztára a legmegfelelőbb — magyarázza a munkák genézisét Vetró Barnabás. A rendhagyó sepsiszentgyörgyi kiállítás örömébe azért némi üröm is vegyül: egyrészt a kifejező, Magma névre keresztelt kortárs képzőművészeti kiállítótér Sepsiszentgyörgy szívében, a Bazár-soron nem készült el — a videoművészeti kiállítást valójában ide képzelték el —, ennek hiánya pedig élénken foglalkoztatja a fiatal alkotókat. Másrészt némi keserűség onnan is származik, hogy a tárlat mindhárom szervezője (Kispál Ágnes Evelin, Kispál Attila és Vetró Barnabás) arról beszél — fiatal, Sepsiszentgyörgyön érvényesülni kívánó képzőművészként —, hogy mind a mai napig szabadúszókként — azaz állandó munkahely nélkül — próbálnak érvényesülni. Helyzetüket pedig a tárlaton használt technika — régi, kölcsönkért televíziók — is hűen tükrözi, hiszen eredeti elképzelésük szerint a videoműveket annak rendje s módja szerint korszerűen tálalva, LCD tévéken mutatták volna be...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-06: Múltidéző - x:

Veress Dániel: A gyomor szülőföld-nosztalgiája (A káposzta-motívum a Törökországi levelekben)

A Törökországi levelek Kultsár István-féle őskiadásának első ismertetője alighanem maga Pánczél Dániel, a Magyar Mercur melléklapjának, a Bibliothecának (Bécs, 1795, 39.) szerkesztője, aki számbavételében elismerte és méltányolta a levelek ,,kedves és barátságos írások módjára és elmés nyájasságokra nézve kellemetes" voltát, de sokallta a káposzta gyakori emlegetését, s dohogott Mikesnek ,,sokszori és utóbb meguntatni kelletett tréfája" felett a káposztáról.
2009-06-06: Kiscimbora - x:

Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok

Juli néni, Kati néni
— letye-petye-lepetye! —
üldögélnek a sarokba,
jár a nyelvük, mint a rokka
— letye-petye-lepetye! —