EP-választások HáromszékenSzázszázalékos részvétel Kurtapatakon - Iochom István

2009. június 9., kedd, Közélet

A nem hivatalos, de végleges választási adatok szerint Felső-Háromszéken a másfél évvel ezelőtti EP-választásokhoz hasonló arányban járultak az urnák elé, a céhes városban majdnem ugyanakkora volt a jelenlét, ellenben vidéken hét százalékkal magasabb, mint 2007 novemberében.

Kézdivásárhelyen a 17 557, szavazati joggal rendelkező választópolgár közül 5963-an mentek el szavazni, ami 34 százalékos részvételt jelent (másfél évvel ezelőtt 5879-en szavaztak, ugyancsak 34 százalékban). 97 érvénytelen szavazócédulát számoltak. A szavazatok 94 százalékát a magyar összefogás listája kapta, 5519 érvényes szavazatot összesített, a román pártok közül a céhes városban a legtöbb, 102 voks a Demokrata Liberális Pártnak jutott, a legkevesebben, alig hatan a Polgári Erő (Forţa Civică) listájára szavaztak. Kézdivásárhelyen a legmagasabb jelenlétet a Molnár Józsiás Iskolában, illetve a kézdisárfalvi iskolában berendezett választási körzetben jegyezték. Elena Băsescura, a román elnök kisebbik lányára negyvenegyen adták voksukat.

Felső-Háromszék 28 111, szavazati joggal rendelkező lakosa közül 12 797-en mentek el vasárnap szavazni, 12 388 szavazat volt érvényes, 409 érvénytelen. A jelenlét 46 százalékos volt. Kézdiszéken a legmagasabb részvételi arány Kurtapatakon volt, ahol a választási listákon szereplő 224 választópolgár kivétel nélkül urnák elé járult. A kurtapatakiakat ismét egy disznóval ajándékozza meg az RMDSZ. Kurtapatak után a legmagasabb jelenlétet Futásfalván (82 százalék) és Haralyban (72 százalék) jegyezték. A legkevesebben Ozsdola és Torja egy-egy szavazókörzetében mentek el szavazni, ahol 27, illetve 30 százalékos volt a jelenlét.

Kézdiszéken — a céhes várost is beleértve — vasárnap a 45 668, szavazati joggal rendelkező állampolgárból 18 760-an (41 százalék) járultak az urnák elé, 18 254 szavazat volt érvényes, 506 pedig érvénytelen. Az összefogás listája 16 887 szavazatot (93 százalékot) kapott, a legkevesebbet (30-at) a keresztény nemzeti parasztpárt listája összesített. A román pártok közül a Szociáldemokrata — Konzervatív pártkoalíció kapta a legtöbb voksot, 408-at.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2009-06-09: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Ellenőrzik az utazó választókat
Hatszázezer választó kivizsgálását ígéri Dan Nica belügyi és közigazgatási miniszter: azokról van szó, akik nem állandó lakhelyükön, hanem más helységekben, pótlistán szavaztak vasárnap. Eleve volt olyan gyanú, hogy a választók utaztatásával némelyek megpróbálják feljavítani az eredményeket, és az SZDP valóban tett is erre vonatkozó feljelentést, így hát külön számítógépes programmal ellenőrzik a külön listákon megjelenők személyi adatait. Ha valakié kétszer szerepel, az számíthat a rendőrség látogatására, ígéri Nica, aki szerint jó néhány településen ötven lejért vásárolták a szavazatokat. Az esetleges csalások leleplezésére 15 napos határidőt szabott.
2009-06-09: Közélet - x:

Kovásznán szavaztak a legtöbben - (EP-választások Háromszéken) - Bodor János

Az európai parlamenti választásokon a háromszéki magyar városok közül Kovásznán volt legmagasabb a részvételi arány.