Velencei Biennálé

2009. június 9., kedd, Magazin

A halálfolyosótól a Csecsenföldön harcoló orosz katonák véréig terjed a szombaton megnyílt velencei Biennálé legsokkolóbb pavilonjainak választéka: az 53. alkalommal megrendezett nemzetközi képzőművészeti seregszemle alkotói közül sokan választották a háborút és a vért témaként. A világ legjelentősebb kortárs képzőművészeti bemutatóján hetvenhét országból több mint kilencven művész mutatja be alkotásait november 22-ig.

Az Arany Oroszlán-díjjal kitüntetett amerikai pavilonban Bruce Nauman videoművész egy kacsa feldarabolását mutatja be filmjében. A képernyő körül különös műanyag állatok keringenek, amelyeket megfosztottak szőrzetüktől. Egy sarokban öt, rózsaszín viaszból készült fejet halmoztak fel, arccal a falnak — csak a tarkójuk látható. Más, ugyancsak Nauman által jegyzett fejek kútként szolgálnak, lyukakat ütöttek rajtuk, amelyekből csobogva folyik a víz. Az orosz pavilonban állították ki Andrej Molodkin Vörös és Fekete című művét, amely a Louvre-ban látható híres ókori alkotás, a Szamotrakei Győzelem-istennő két, kis méretű reprodukcióját állítja egymás mellé. ,,Egy szivattyúrendszer révén a két szobor szüntelenül megtelik és kiürül: az egyik kőolajjal, a másik vérrel — az utóbbit hét olyan orosz katona szolgáltatta, aki Csecsenföldön harcolt. A kőolajnak a vér az ára, az emberek ölik egymást a fekete aranyért" — mondta el az AFP-nek a negyvenes éveiben járó művész, aki nemzedékének egyik legismertebb képviselője. Molodkinnak némi gondja támadt az olasz hatóságokkal, mivel a törvény tiltja emberi vér bemutatását, de végül a probléma megoldódott. ,,Itt ugyanis orosz területen vagyunk" — magyarázta a művész a pavilonban.

Riasztó, de ugyanolyan színpompás a chilei Ivan Navarro Halálfolyosója: a falban kilenc, szauna-bejárathoz hasonló kapu nyílik a szivárvány színeiben pompázó neoncsövekre, és tükörhatás révén a néző végtelen folyosót érzékel. A magyar pavilonban Forgács Péter Erasmus-díjas médiaművész és Rényi András kurátor Col Tempo — A W. projekt című installációja látható: egy fal, amelyen mintegy hatvan, hadifoglyokról készült archív videó pereg. Egyeseket a táborokban rögzítettek, másokat kihallgatások során: beesett arcok, üres tekintetek, vagy olyan koponya, amelyről éppen méretet vesznek. A projekt egyetlen motívumra, az emberi arcra épül, és annak tekintetét vizsgálja. Ez különösen aktuális ma, a rohamos globalizáció, technikai fejlődés, a válság és terrorizmus korában, amikor az európai civilizációban is fölerősödik az etnikai gyanakvás, az idegentől való félelem — mondta el Rényi András az installáció budapesti bemutatóján.

Az Egyesült Arab Emírségek először jelentkezett önálló pavilonnal a biennálén, a tekintetet egy fotó vonzza. Ezen férfi látható, akinek fejét teljesen eltakarja egy kefia, amint eltökélten halad a kifutópályán várakozó repülőgép lépcsője felé. ,,Azzal a felfogással kívántam játszani, azt a sablont érzékeltetni, hogy az arabok mind terroristák. Feltettem a sálat, és elkészítettem ezt az önarcképet. Ez 2003-ban történt, de nem hiszem, hogy azóta változott volna a felfogás, éppen ellenkezőleg, és ez az izraeli—palesztin konfliktus következménye" — nyilatkozta Tarek al-Husszein, a Kuvaitban született palesztin fényképész. A francia pavilon sem túl vidám: egy kereszt formájú ketrec két legtávolabbi szélén fekete lobogók lengenek zajtalanul. Claude Léveque, a Grand Soir (A nagy este) című mű alkotója azt mondja, hogy az illúziók elvesztését ábrázolja műve.

Az sem fog felvidulni, aki a skandináv országok — Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország — pavilonja előtti medence mellett halad el távozóban: a türkizszínű vízen egy öngyilkos hullája lebeg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-09: Magazin - x:

Erdélyi filmfesztivál

Hangos ováció fogadta a TIFF vasárnap esti zárógáláján a bejelentést: az Észak című norvég film mellett a Rendőr, melléknév című romániai produkció kapta a fesztivál Transilvania-nagydíját — számolt be a Transindex internetes újság. Az a — fesztiválokon ritka — helyzet állt elő ugyanis, hogy a közönség és a zsűri egyetértett abban, ki érdemel díjat.
2009-06-09: Magazin - x:

A Brassói Székely Társaság jubilárisa

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület vezetősége 1926. október 28-án meghívást kapott a Brassói Székely Társaság jubilárisára. A meghívólevelet a szervezőbizottság nevében Szabó Béni, a Brassói Ipartestület elnöke és Szele Béla, a Brassói Székely Társaság elnöke írta alá.