A Brassói Székely Társaság jubilárisa

2009. június 9., kedd, Magazin

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület vezetősége 1926. október 28-án meghívást kapott a Brassói Székely Társaság jubilárisára. A meghívólevelet a szervezőbizottság nevében Szabó Béni, a Brassói Ipartestület elnöke és Szele Béla, a Brassói Székely Társaság elnöke írta alá.

A több mint kétszáz személyből álló rendezőbizottság meghívólevele: ,,Fennállásának 25. évfordulója alkalmából Brassóban 1926. november 7-én, vasárnap zászlószenteléssel egybekötött jubiláris ünnepélyt rendez, erre az ünnepségre tisztelettel meghívja címedet az elnökség. A meghívólevél programja a következő eseményeket és rendezvényeket írja le: délelőtt 9 órakor a zászló megáldása a Római katolikus templomban. 10 órakor közgyűlés a Modern-Mozgó nagytermében. Elnöki megnyitó, tartja Szele Béla. Őfelsége I. Ferdinánd Király távirati üdvözlete. A társaság rövid története, felolvassa József Domokos. Zászlótartó és zászlóőrző választás. A református, unitárius és evangélikus lelkészek megáldják a zászlót. Szegbeverés. Este 8 órakor tánccal egybekötött műsoros estély a Vigadó összes termében.

Fővédnökök: Ambrozy Andor báró, Bethlen György, az Országos Magyar Párt elnöke, Ferencz József unitárius püspök, Görög Joachim senator, Majláth Gusztáv Károly gróf római katolikus püspök, Makkai Sándor dr. református püspök, Sándor József senator, Szabó Béni, a brassói ipartestület elnöke, Szakács Péter senator, Szele Béla, a brassói székely társaság elnöke, Teleky Artur gróf senator, Zászlonay Sárosi Lajosné.

Az estély műsorkezdete este 8 órakor. Énekel a Brassói Magyar Dalárda. Tilinkón játszik Szöcs Vilmos. Költeményt írta és szavalja Farcádi Sándor Áron. Székely nóták, énekli Kiss János, zongorán kíséri Lengyel Béla. Felolvas Benedek Elek író. Tárogatón játszik Stadler Aladár. Csűrdöngölő, táncolják Deák Ferenc, Kerekes Mózes és Vass Áron."

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület válaszlevele a meghívásra: ,,A Brassói Székely Társaságnak — Van szerencsénk tudomásukra hozni, hogy testületünk zászlójuk felszentelésére 1000 lejt ajánlott fel. Közöljük egyben, hogy az alkalommal leendő ünnepélyre számos ipartársunk fog megjelenni. A felhatalmazott összeget kiküldöttünk fogja átadni, aki a szeg beverésével is meg lesz bízva. Kelt Sepsiszentgyörgy, november 1-jén, Timár József elnök."

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület szakcsoportjainak elnökei és a vezetőbizottság tagjai, összesen 26 személy vett részt a Brassóban megrendezett emlékezetes ünnepségen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-09: Magazin - x:

Velencei Biennálé

A halálfolyosótól a Csecsenföldön harcoló orosz katonák véréig terjed a szombaton megnyílt velencei Biennálé legsokkolóbb pavilonjainak választéka: az 53. alkalommal megrendezett nemzetközi képzőművészeti seregszemle alkotói közül sokan választották a háborút és a vért témaként. A világ legjelentősebb kortárs képzőművészeti bemutatóján hetvenhét országból több mint kilencven művész mutatja be alkotásait november 22-ig.
2009-06-09: Magazin - x:

Az FBI segítségét kérik

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és független orvosszakértő segítségét kérik a múlt héten Bangkokban elhunyt David Carradine hozzátartozói, mivel elégedetlenek a thaiföldi rendőrségi vizsgá­lattal.