MementóBardóczi Domokos — Kisgyörgy Zoltán

2009. június 10., szerda, Magazin

Székelyszáldobos református lelkésze volt, akit harminc évvel ezelőtt ragadott el a halál. 1937-ben született a Hargita megyei Küsmödön. A székelykeresztúri, Orbán Balázsról elnevezett unitárius gimnázium végzettjeként iratkozott be a református teológiára.

Kulákcsalád gyerekeként büntetőszázadokban teljesített megalázó, erőt próbáló katonai szolgá­latot. Kezdő lelkészként új parókiát épített a Zilah melletti Szilágyballán. Ötévi szolgálat után az erdővidéki Székelyszáldobosra kapott meghívást 1966-ban, ahol tizenegy évet szolgált felelősségérzettel. Az ő feladata volt a templomon esett, földrengés okozta károk kijavítása. A gyülekezet ma is őrzi emlékét. Itt nősült meg, és született három lánygyermeke. Vonzalmat érzett a költészet iránt, számos verset írt — Rangrejtve című verse Száldoboshoz kötődik (1969). A harangokkal kapcsolatos versek lelkes gyűjtője volt. Torzóban maradt gyűjteményét e sorok írójának ajándékozta, a Háromszéki harangok című kötethez fel is használta azt. Bensőséges barátság fűzte Geréb Attilá­hoz, a szintén verselő székelyudvarhelyi református lelkészhez, aki halála évfordulóján az Üzenet március 15-i számában verssel emlékezik rá. 1979-ben hunyt el 42 éves korában. Síremléke szülőfaluja templomkertjében található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-10: Magazin - x:

A világ legrégebbi elsüllyedt városa

A világ legrégebbi elsüllyedt városát, a görög partok közelében lévő Pavlopetrit tárják fel a régészek. Pavlopetri mindössze három-négy méteres mélységben nyugszik Görögország partjai közelében a tengerfenéken a Lakóniai-öbölben. A legkorábbi romok Kr. e. 2800-ból származnak, ám a városban mindmáig megmaradtak érintetlen épületek, udvarok, utcák, kripták, valamint 37 olyan sírüreg, amelyek a feltételezések szerint a mükénéi időszakból (Kr. e. 1680—1180) származnak — olvasható a http://www.physorg.com/ tudományos hírportálon.
2009-06-10: Magazin - x:

Egy hatgyermekes apa trükkje

Brad Pitt szupersztár — és szuperapa — alaposan meglepte rafinált trükkjével egyik kollégáját a Becstelen brigantik forgatásán. Eli Roth a People magazinnak mesélte el, hogy a Cannes-ban debütált Tarantino-produkció felvételei közben nem sok idő jutott a tisztálkodásra. Egy alkalommal Pitt felszisszent, amikor közel kerülve hozzá megérezte rajta a munka verejtékét. ,,A fenébe, bűzlesz" — háborgott, mire Roth azzal védekezett, hogy nem volt ideje zuhanyozni.