A világ legrégebbi elsüllyedt városa

2009. június 10., szerda, Magazin

A világ legrégebbi elsüllyedt városát, a görög partok közelében lévő Pavlopetrit tárják fel a régészek. Pavlopetri mindössze három-négy méteres mélységben nyugszik Görögország partjai közelében a tengerfenéken a Lakóniai-öbölben. A legkorábbi romok Kr. e. 2800-ból származnak, ám a városban mindmáig megmaradtak érintetlen épületek, udvarok, utcák, kripták, valamint 37 olyan sírüreg, amelyek a feltételezések szerint a mükénéi időszakból (Kr. e. 1680—1180) származnak — olvasható a http://www.physorg.com/ tudományos hírportálon.

Jon Henderson, a University of Nottingham víz alatti régészeti szakértője lesz az első, aki a helyszín 1968-as feltérképezése óta engedélyt kap a vizsgálatokra. Annak ellenére, hogy Mükéné hatalmát elsősorban a tengeri fölénye biztosította, a régészetet eddig a szárazföldi paloták és erődítmények érdekelték. Vajmi kevés tudható viszont a mükénéi kikötővárosok életéről, mindennapjairól. Pavlopetri minden bizonnyal virágzó kikötőváros lehetett, amelynek lakói a Mediterráneum településeivel kereskedtek, az öböl, amelynek partján elterült, biztonságos menedéket nyújtott a bronzkori hajóknak. ,,Egy ilyen helyszín feltárása betekintést nyújt a mükénéi társadalom működésébe" — véli Jon Henderson.

A régész kiemelte: nemzetközi jelentőséggel bír, hogy megóvják az elsüllyedt várost, amely egy mai nyaralóhely közelében található. Károsíthatják a helyszínt a hajók, amelyek itt horgonyoznak, ahogy az amatőr műkincsvadászok gyűjtőszenvedélyének is áldozatul eshetnek az ókori emlékek. Kiveszi a részét a pusztításokból a tenger élővilága, amely előszeretettel települ meg a falakon, épületeken. A négy szezonra tervezett munka során a régészek egy olyan radarberendezést használnak majd, amelyet eredetileg katonai célokra, valamint tengeri olajfúró tornyoknak fejlesztettek ki. A berendezés segítségével néhány perc alatt háromdimenziós képet lehet kapni bármilyen víz alatti struktúráról.

A tervek szerint az idén teljes egészében feltérképezik az elsüllyedt várost, majd 2010—2012 között három ásatási szezon következik, 2013-ban dolgozzák fel a feltárások eredményeit, amelyeket 2014-ben hoznak nyilvánosságra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-10: Magazin - x:

Csehov az illatok nyelvén

Az illatok nyelvére ,,fordította le" A. P. Csehov négy művét egy krími zenekutató és pszichológus. Irina Obuhova hosszú éveken át kutatta a zene lelkiállapotra gyakorolt hatását, és vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat áll fenn a zene és az illatok között. Ennek a felismerésnek köszönhetően a zenetudós, aki az illatoknak a szavakéhoz hasonlóan széles hatásmechanizmust tulajdonít, olyan gyógymódot dolgozott ki, amely aromákhoz kapcsolódó zenén alapul.
2009-06-10: Magazin - x:

Bardóczi Domokos (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Székelyszáldobos református lelkésze volt, akit harminc évvel ezelőtt ragadott el a halál. 1937-ben született a Hargita megyei Küsmödön. A székelykeresztúri, Orbán Balázsról elnevezett unitárius gimnázium végzettjeként iratkozott be a református teológiára.