Tilos a tűsarkú és a rágógumi

2009. június 10., szerda, Magazin

Megtiltják a tűsarkú cipők viselését Görögországban a történelmi műemlékhelyeken, amfiteátrumokban tartott rendezvényeken, amelyekről a magas sarkú mellett a rágógumit és az italokat is száműzik a hatóságok.

A szigorítás oka, hogy a felsoroltak veszélyeztetik a történelmi helyek márványburkolatát és kövezeteket. A szabályt megszegő látogatókat kivezetik a műemlékhelyekről, de súlyosabb esetben büntetőeljárás is indulhat ellenük. A becsípett vagy nem megfelelően viselkedő turistákat szintén kivezethetik a történelmi helyekről. Az ügy már évek óta foglalkoztatja a görög hatóságokat és régészeket. A neveletlen látogatók újra és újra rágógumit ragasztottak az athéni Akropolisz lábánál lévő Heródes Atticus színház fehér márványára, ami károsítja a több ezer éves követ, csakúgy, mint a hölgyek magas sarkú cipellői. Sok nő a többszöri felhívás ellenére sem hajlandó más cipőt húzni.

A színház két évvel ezelőtti ,,nagytakarításán" restaurátorok 27 kilogramm rágógumit kapartak le a lépcsőkről. Hasonló helyzet uralkodott a Peloponnészoszi-félszigeten található Epidaurosz amfiteátrumában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-10: Magazin - x:

Egy hatgyermekes apa trükkje

Brad Pitt szupersztár — és szuperapa — alaposan meglepte rafinált trükkjével egyik kollégáját a Becstelen brigantik forgatásán. Eli Roth a People magazinnak mesélte el, hogy a Cannes-ban debütált Tarantino-produkció felvételei közben nem sok idő jutott a tisztálkodásra. Egy alkalommal Pitt felszisszent, amikor közel kerülve hozzá megérezte rajta a munka verejtékét. ,,A fenébe, bűzlesz" — háborgott, mire Roth azzal védekezett, hogy nem volt ideje zuhanyozni.
2009-06-10: Gazdaság - x:

Vendégségben Pakson — Iochom István

Dióhéjban az atomvárosról
Paks, a dél-dunántúli atomváros húszezer lakosnak ad otthont Tolna megyében a paksi kistérségi régió központjaként. Országos ismertségét legfőképpen atomerőművének köszönheti, amely Magyarország egyetlen, energiahálózatra kapcsolt erőműve.