Vendégségben Pakson — Iochom István

2009. június 10., szerda, Gazdaság
Dióhéjban az atomvárosról

Paks, a dél-dunántúli atomváros húszezer lakosnak ad otthont Tolna megyében a paksi kistérségi régió központjaként. Országos ismertségét legfőképpen atomerőművének köszönheti, amely Magyarország egyetlen, energiahálózatra kapcsolt erőműve.

Kisváros létére igen sok rendezvény helyszíne, ilyen a Paksi Harmonika Fesztivál, a Gastro Blues Fesztivál, a szüreti felvonulás és a hagyományos halászléfőző verseny — mint egykori halászfalu messze földön híres a halászlevéről. Kézdivásárhely és Paks között már közel húsz évvel ezelőtt, az 1989-es rendszerváltás után kialakult az együttműködés, a két város vezetői 2004-ben írták alá a testvértelepülési szerződést. A kézdivásárhelyi iskolák diákjai rendszeresen látogatnak az atomvárosba, a paksi önkormányzat által működtetett siófok—balatonszabadi sóstói táborba, a cseresznyéspusztai olvasótáborba vagy a Kisokos-Kisdobos Nemzetközi Tantárgyversenyre. A Cantus kamarakórus tagjai is barátokra leltek paksi kollégáikban, és a média közegeiben is alakultak ki együttműködési kapcsolatok (pl. a paksi Fortuna Rádió és a Siculus Rádió között), a kéthetente megjelenő Paksi Hírnök is rendszeresen fellapozható a Báró Wesselényi Miklós Könyvtár olvasótermében. A két város vezetői, képviselő-testületének tagjai is folyamatosan tartják a kapcsolatot, sőt, családok között is tartós barátságok alakultak ki. A paksiak minden esztendőben március 15-én és a városnapokon ellátogatnak Kézdivásárhelyre.

Újabb látogatás

A múlt hét végén Szarvadi József István, Kézdivásárhely alpolgármestere vezetésével nyolctagú hivatalos küldöttség látogatott az atomvárosba. A céhes város küldöttségét e sorok írója és a Polyp kábeltelevízió munkatársa is elkísérte. Szálláshelyünk a paksi önkormányzat tulajdonában levő, Duna-parti Prelátus épülete volt. A Dunán hajózva vagy csónakázva szembetűnő az impozáns, barokk épület. Az 1800-as évek elején még présház állt a Prelátus helyén, azt 1934-ben átépítették, akkor kapta a barokk homlokzatot jellegzetes szimmetrikus tagolással. Bednárcz Róbert Budapest belvárosában teljesített papi szolgálatot, és pápai prelátus volt. Így kapta az épület a Prelátus nevet. 1957-ben a paksi állami gazdaság vette meg az épületet. A paksi Prelátust 1992 óta a város önkormányzata tartja fenn reprezentációs célokra, és hogy hangsúlyt kapjon építészeti jelentősége is, helyi védelem alá helyezte a házat. Utoljára 1996-ban újították fel, amikor öt vendégszobát is berendeztek. A Prelátus villa Duna-kanyarra eső szép kilátása ma is gyönyörködteti az arra járókat. Első nap Herczeg József és Ulbert Sándor önkormányzati képviselő, valamint Juhos Kata tanár, idegenvezető társaságában Tihanyba és Veszprémbe látogattunk. Tihanyban az I. András király által 1055-ben alapított bencés apátság középkori barokk templomát, az altemplomban pedig I. András király (1046—1060) szarkofágját tekintettük meg, mely Magyarország egyetlen, eredeti helyén levő királysírja. Veszprémben, a királynék városában az érseki palotába és a Szent Mihály-szé­kesegyházba látogattunk el.

Nyári idénynyitás

Következő nap már a hajnali órákban lehetett nevezni a halászléfőző versenyre, és a halárusítás is ekkor kezdődött. Délelőtt a változatos gyermekprogramok — bohócparádé, arcfestés, kézműves-foglalkozás stb. — mellett a Kertbarátok Egyesülete tartott szemet gyönyörködtető virágvásárt. A délutáni program a Duna megkoszorúzásával kezdődött. Hajdú János, Paks polgármestere Süli Jánossal, az atomerőmű vezérigazgatójával a rendőrségtől kapott motorcsónakból koszorúzta meg a Dunát. A folyó partján található hajószínpadon egész napos programmal szórakoztatták a számos érdeklődőt.

A nap fénypontja

A sztárvendég a legsokoldalúbb magyar énekes, Kovács Kati volt, akinek Szólj rám, ha hangosan énekelek című, egyórás produkcióját háromezren nézték és tapsolták végig. A koncert után Szarvadi József István alpolgármesternek és e sorok írójának alkalma volt személyesen is találkozni Kovács Katival, aki szívesen emlékezett vissza 1993. július 31-i fortyogófürdői szabadtéri fellépésére, amikor Heller Tamás humoristával és Koncz Tibor zeneszerzővel erdélyi körútja során a céhes városban is fellépett. Kovács Kati az augusztus végi őszi sokadalomra és városnapokra nem tud ugyan eljönni Kézdivásárhelyre, de az alpolgármester meghívását elfogadta, a koncert időpontjáról menedzserével később egyeztetnek. A kézdivásárhelyi küldöttség kétezer kilométerrel a háta mögött vasárnap éjszaka érkezett haza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-10: Magazin - x:

Tilos a tűsarkú és a rágógumi

Megtiltják a tűsarkú cipők viselését Görögországban a történelmi műemlékhelyeken, amfiteátrumokban tartott rendezvényeken, amelyekről a magas sarkú mellett a rágógumit és az italokat is száműzik a hatóságok.
2009-06-10: Gazdaság - x:

Új kapcsolatok — Kisgyörgy Zoltán

Mint annyi más alkalommal, személyes ismeretség révén vált közösségivé itt is az a kapcsolat, amelyet a napokban papíron is szentesítettek a Rétyhez tartozó Komolló és a Baranya megyei Sárok között.