Szakad az MKP – Bugárék új pártot alapítanak

2009. június 10., szerda, Világfigyelő

Híd néven új párt megalakulását jelentette be tegnap Pozsonyban Bugár Béla azon képviselők nevében, akik a napokban kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából, mert nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával.

Bugár Béla sajtóértekezleten elmondta: az új pártot magyarok, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt ismert személyiségei alapítják, de soraikba bármelyik szlovák állampolgár beléphet. A Hídnak mindenképpen lesz kisebbségi programja ― húzta alá Bugár. Az új párt hivatalos neve Híd-Most Együttműködés Pártja, s jobbközép politikai irányvonalat kíván követni. A Híd alapelvét az együttműködés, a tisztesség, a nyitottság, a bizalom és a felelősség jelenti. Az új párt színe a narancssárga. Kérdésre válaszolva Bugár megjegyezte: ez nem függ össze azzal, hogy a Fidesznek is ez a színe.

A párt alapítói szeretnék megmutatni, hogy ,,bármelyikünk nemzetisége nem lehet akadálya annak bizonyítására, hogy mi, tehát magyarok és szlovákok, együtt tudunk működni" ― jelentette ki Bugár, aki hosszú éveken keresztül az MKP elnöke volt. Példaként az egyre több számú dél-szlovákiai vegyes házasságot hozta fel, ahol a partnerek bizonyítják, hogy a magyarok és a szlovákok együtt tudnak működni.

Saját és társai kilépését az MKP-ból Bugár azzal indokolta, hogy Csáky Pál pártelnök és a pártvezetés általában nem volt hajlandó meghallgatni a kisebbségi véleményt, s véleménye szerint nem is akart megegyezni a belső ellenzékkel. A Csáky vezette MKP-nek ,,nincs közérthető programja, nincs jövőképe, nem tudja véleményét érthetően megjeleníteni, veszít politikai súlyából, elszigetelődik, magába zárkózik" ― jelentette ki Bugár. Hozzátette: ,,Ez az MKP már nem az a párt, amelyet 1998-ban alapítottunk." Úgy vélte, hogy az MKP-ben bizalmi válság van a Híd alternatívát akar kínálni az MKP-vel és a többi párttal szemben a választóknak ― mondta Bugár.

Az MKP―Híd viszonyt firtató kérdésekre válaszolva Bugár úgy fogalmazott, hogy az MKP nem ellenség, de politikai ellenfél lesz, mint a többi működő parlamenti párt. Úgy véli: alaptalan az az aggodalom, hogy két magyar párt vetélkedése esetén a szlovákiai magyarok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak. A politikus kifejtette: az MKP 1998-ban három magyar pártból alakult, kemény viták voltak, de mindig meg tudtak egyezni. Az ilyen megegyezésekre természetesen a jövőben is lehetőség van.

Az MKP rossz és átgondolatlan lépésnek tartja az új szlovákiai magyar párt megalapítását ― jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke tegnapi pozsonyi sajtóértekezletén. ,,Demokraták vagyunk, tiszteletben tartjuk ezt a döntést, de politikai ellenfelek lettünk, és számolni kell azzal, hogy versengésünk kemény lesz" ― mondta. Leszögezte: az MKP folytatni fogja eddigi politikáját. Szerinte a szlovákiai magyar választók döntő többsége egységet akar, s nem támogatja egy másik párt létrehozását, az MKP vezetése pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ez a helyzet ne következzen be. ,,Azt javasoljuk tagjainknak, hogy ne lépjenek ki az MKP-ból, s ne támogassák az új pártot, mert nincs szükségünk ilyen kalandokra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tagjainkat és a velünk szimpatizálókat meggyőzzük arról: az MKP akcióképes párt, és az is marad" ― hangsúlyozta Csáky.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-06-10: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Csalást emlegetnek
Választási csalással vádolják egymást a hazai pártok, amelyek közül a legnagyobbak és a legkisebbek egyaránt arra panaszkodnak, hogy ellenfeleik ,,választási turizmus" keretében szavazók csoportjait szállították ide-oda többszöri voksolásra.
2009-06-10: Világfigyelő - x:

Nyitott játszma Felvidéken

Valósággá vált, amit hónapok óta rebesgettek, de igazából senki sem hitte: a szlovákiai magyar politikai képviselet kettéhasadt, és Bugár Béla vezetésével megalakul az új magyar párt ― írta az Új Szó szlovákiai magyar napilap a Nyitott játszma című kommentárjában tegnap.