Mi, hol, mikor?

2009. június 11., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Zene

* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma az esti szentmise után, 20 órától bemutatják a Pál Apostol, dalok Pál levelei szerint című előadást. Fellép Gryllus Dániel, a dalok szerzője, közreműködik Halmos László (brácsa), Ferenczi György (szájharmonika, hegedű) és a Rackajam zenekar.

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia koncertezik. Vezényel Cristian Oroşanu, szólista Ioan Greluş és Denisa Ifrim. Műsoron Bartók: Erdélyi táncok, Magyar fantázia fuvolára és zenekarra, Doppler: Andante és Rondo fuvolára és zenekarra, Kodály: Galántai táncok, Marosszéki táncok.

* A sepsiszentgyörgyi Írisz házban (a Gyöngyvirág utcai református templom mellett) pénteken 13.30 órakor a Művé­szeti Népiskola három könnyűzenekara koncertezik. Vezető tanár: Lakatos Béla. (fer-)

Kiállítás

Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrászművész egyé­ni kisplasztikai kiállítása nyílik meg ma Kiskunhalason a Halas Galériában. A tárlatot Szűcs Károly művészettörténész méltatja.

Röviden

Táncház. Az illyefalvi kultúrházban pénteken 19 órára a gyermekeket, 21 órára a felnőtteket várja táncházba a Fá­bián Ernő Községi Könyvtár és a Villa Sancti Elliae Egyesület. Zenél a Folker együttes és barátai, táncoktató: István Ildikó és Virág Endre.

Találkozó. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete ma 17 órától tartja szokásos megbeszélését a megyei kórház étkezdéjében.

Nyári táborok Kalibáskőn. Az előző évekhez képest bővült, változatosabb a kalibáskői program, idén 12 évesnél nagyobbakat is fogadnak. Érdeklődni, jelentkezni a 0744 778 519-es vagy 0733 932 822-es telefonon lehet. A táborok részletes programja lapunk június 2-i számában jelent meg.

Áramszünet. Ma és pénteken 9―15 óráig Kovásznán a Székely utcában, ma 9―15 óráig Magyarhermányban a 2-es transzformátor körzetében, az erdő felőli részen, 9―16 óráig Kilyénben a 2-es transzformátor körzetében, pénteken 7.30―10 óráig Sepsiszentgyörgyön az országos útgondnokság kirendeltségén, a Top Gel Kft.-nél, az Ifcor Rt.-nél és az Oltmező út 7. szám alatt székelő cégeknél szünetel az áramszolgáltatás.

Szirénázás. Felhívják Sepsiszentgyörgy lakosságának figyelmét, hogy ma és pénteken 9―14 óráig ellenőrzik a város vészjelzőit.

Képernyő

* Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Hősök napja Nagybaconban. 19.50 Gyermeknap Nagyajtán. 20.05 III. Dark River Rock Fest ― Rockfesztivál Setétpatakon. 20.20 Orbán Balázs emlékezete ― születésének 180. évfordulója alkalmából Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum könyvtá­rosa tartott előadást. 20.35 Anyák napja Vargyason. 20.50 A bölöni református kórus előadása.

* A Klub TV mai műsora: 8.00 Joooó reggelt Csutival és Timkóval. 10.00 Teleshopping. 11.00 Dokumentumfilmek. 12.00 Buffy, a vámpírok réme (sor.). 13.00 Halászat és vadászat. 13.45 Csacska angyal (sor.). 15.35 Gyagyás család (sor.). 16.30 Videoklipek. 17.00 Mulatós Policsek Kingával (élő mulatós kívánságműsor). 18.00 Aktuális — Zubrecky Noémivel (közéleti magazin). 19.00 Dokumentumfilmek. 20.00 Party Zóna Boros Attilával (élő interaktív kívánságműsor). 22.00 Klub TV-szupermozi.

Ballagás

Ma 9 órától a bodzafordulói Mircea Eliade Líceumban, pénteken 10 órától a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Iskolaközpontban, 11 órától a kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpontban, szombaton Sepsiszentgyörgyön a következő iskolákban tartanak kicsengetést: 9 órától a Kós Károly Iskolaközpontban, 10 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, a Berde Áron Gazdasági Iskolaközpontban, a Constantin Brâncuşi Iskolaközpontban.

Óvóképzés

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban újraindul a középiskolai óvóképzés. A négyéves képzés után az érettségi oklevél mellett óvónői képesítésről szóló oklevelet szerezhetnek a diákok. Iratkozni június 12—15. között 8—15 óráig lehet a kollégium titkárságán. Június 17—18-án 9 órától tartják a kizáró jellegű felvételi vizsgákat: június 17-én beszédkészség és ének, június 18-án testnevelés és rajz. A Bethlen Gábor Kollégiumnak bentlakása és étkezdéje van, a rászoruló és az azt kiérdemlő diákok ösztöndíjat kapnak. További információk Szőcs Ildikónál, telefon/fax: 0258 861 947, telefon: 0731 026 814, e-mail: bgk@bethlengabor.ro,www.bethlengabor.robgk@bethlengabor.ro, http://www.bethlengabor.ro/.

Tiszti iskola

A honvédelmi minisztérium a Kovászna megyei hadkiegészítő információs iroda által toboroz 18—24 éves érettségizett fiatalokat, lányokat és fiúkat tiszti iskolákba. A következő tanévben 507 hely van a katonai akadémiák minden fegyvernemén (szárazföldi, légi és tengerészeti), valamint a műszaki és az orvosi szakon, és 223 hely az altisztképző technikumokban (szárazföldi, légi és tengerészeti). Az egyetemi képzésre az iratcsomót még ma lehet leadni, a technikumba július 10-ig. Bővebb felvilágosítás a 0267 311 209-es telefon 114-es mellékén vagy a 0267 351 029-es telefonon, valamint a http://www.mapn.ro/ honlapon.

Pályázat

Az Artera Alapítvány augusztus 7―9. között Székelyudvarhelyen a Székely Támadt várban tartja a Míves Emberek Sokadalmát, amelyre részvételi pályázatot hirdet iparművészeknek, kézműveseknek, népművészettel és hagyományápolással foglalkozó szervezeteknek (alapítványok, egyesületek, egyházak, egyházi fenntartású intézmények). Pályázni olyan programokkal lehet, amelyek bemutatják a pályázó szervezetnek a fesztivállátogató közönség számára hasznos tevékenységeit, illetve amelyekkel a résztvevők figyelmének felkeltésére vagy a programjaiban való aktív részvételére ösztönöznek. A pályázat elküldhető elektronikus úton (office@artera.ro), postacím: Artera Alapítvány, 535600 Székelyudvarhely, Kornis Ferenc utca 8. szám. Benyújtási határidő: 2009. június 15. További információ: telefon: 0266 210 682, 0749 219 888, http://www.artera.ro/.

Szakképzés

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal június 16-ig cégek jelentkezését várja a következő tanfolyamok lebonyolítására munkanélkülieknek: élelmiszer-ipari kereskedő/eladó, könyvelő, virágkötő-díszítő, vasbeton- és félkészáru-szerelő, pincér/vendéglátó-ipari eladó, építőipari munkás, adatkezelő, -hitelesítő, -feldolgozó. Az ajánlatokat június 16-án 10 óráig kell benyújtani a hivatal székházában (vagy postán elküldeni), az ajánlatokat ugyanaznap 11 órakor nyitják fel. A szükséges dokumentációt írásos kérésre adják át személyesen vagy a covasna@ajofm.anofm.ro címen.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy gazdasági igazgató (felsőfokú végzettség — ff.), gazdaságirányító előadó (ff.), faipari mérnök, számítógépes tervező (középfokú végzettség — kf.), állat-egészségügyi technikus (kf.), utazási ügynök (kf.), külkereskedelmi előadó (kf.), titkárnő (kf.), készletkezelő (kf.), pénztáros (kf.), kereskedelmi dolgozó (kf.), fűtésrendszer- és gázvezeték-szerelő (szakképzett — szk.), fürdőszobaberendezés- és gázvezeték-szerelő (szk.), hegesztő (szk.), gépész (szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), takarító, két-két szakács (szk.), báros, varga (szk.), nyomdász (szk.), autóbuszsofőr (szk.), épületgondnok, pincér (szk.), három banki tanácsadó (felső- v. középfokú végzettség), négy-négy egyetemes asztalos (szk.), sofőr nehéz kamionra (szk.), öt-öt szakképzetlen munkás csomagolásra (ált. isk./kf.), szakképzetlen konfekciós munkás, hat elárusító (szk.), nyolc általános egészségügyi asszisztens (kf.), tíz biztosítási tanácsadó (kf.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-10: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Változás szlovák államnyelvtörvényben
Megváltozott a szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat, amelyet korábban elfogadhatatlannak minősített a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A parlament kulturális és sajtóbizottságának tegnapi ülésén kilenc olyan javaslatot fogadtak el, amely megváltoztatta a magyarok által kifogásolt paragrafusok többségét. ,,A törvénymódosítás ebben a formában már elfogadható számunkra" ― jelentette ki Bíró Ágnes, az MKP képviselője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem történt semmi rendkívüli, csupán elmozdultak európai normák irányába.
2009-06-11: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama, sógornő, rokon, az albisi születésű
özv. SANDI PÁLNÉ
ELEKES PIROSKA
nyugalmazott tanítónő
életének 86. évében hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2009. június 12-én, pénteken 14 órakor lesz a római katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4221898