Röviden — Mózes László

2009. június 10., szerda, Világfigyelő
Változás szlovák államnyelvtörvényben

Megváltozott a szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat, amelyet korábban elfogadhatatlannak minősített a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A parlament kulturális és sajtóbizottságának tegnapi ülésén kilenc olyan javaslatot fogadtak el, amely megváltoztatta a magyarok által kifogásolt paragrafusok többségét. ,,A törvénymódosítás ebben a formában már elfogadható számunkra" ― jelentette ki Bíró Ágnes, az MKP képviselője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem történt semmi rendkívüli, csupán elmozdultak európai normák irányába.

Barroso maradna

Újra megpályázza az Európai Bizottság elnöki tisztét José Manuel Barroso, az unió ,,kormányának" eddigi irányítója. A portugál konzervatív politikus tegnap jelentette be, hogy az EU soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnöke föltette neki a kérdést, előterjesztheti-e őt egy második ciklus ellátására. Mint mondta, elfogadta a megtisztelő felkérést. A múlt csütörtöktől vasárnapig tartó európai parlamenti választásokon Barroso ,,pártcsaládja", az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Az 53 éves volt portugál miniszterelnököt a néppárt mellett több, eltérő politikai színezetű kormány is támogatásáról biztosította korábban, így például a brit és a spanyol. Az Európai Szocialisták Pártjának vezetősége azonban élesen bírálta Barrosót, aki 2004 novembere óta vezeti az Európai Bizottságot. A testület mandátuma idén október 31-én jár le. Újraválasztása ellen aligha van esélye a néppártiak ellen esetleg létrejövő szocialista-liberális-zöld európai parlamenti összefogásnak.

Lecserélik az Airbusok sebességmérőit

A Rio de Janeiróból Párizsba tartó 447-es számú járat szerencsétlensége miatt az Air France valamennyi tengerentúlra közlekedő Airbus A330-as és A340-es repülőgépén lecseréli a külső sebességmérő szondákat ― közölte tegnap a francia légitársaság többségi szakszervezete. A lezuhant repülő katasztrófájának pontos oka nem ismert, de a vizsgálatok jelenleg arra irányulnak, hogy megállapítsák: vajon a gép külső műszerei, köztük a sebességmérő szondák eljegesedtek-e. Elképzelhető, hogy a számítógépes rendszer ezért diktált túl gyors vagy túl lassú tempót a repülőnek, s ez vezetett a végzetes hibához. * Újabb négy holttestet emeltek ki tegnap az Atlanti-óceánnak abban az övezetében, ahol az Air France repülőgépe lezuhant. Ezzel 28-ra emelkedett a megtalált áldozatok száma.

Megdobálták a brit szélsőjobb vezérét

Más európai országok szélsőséges nacionalista szervezeteivel próbál szövetséget összefércelni az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) ― írta a tegnapi The Independent, kiemelve a BNP és a Jobbik között már meglévő kapcsolatot. A BNP ― a brit szélsőjobb legnagyobb politikai ereje ― most első ízben szerzett mandátumokat az Európai Parlamentben, ahová a brit EP-választások nyomán két képviselőt küldhet; egyikük Nick Griffin, a párt elnöke lesz. * Tojással dobálták meg tüntetők tegnap Londonban a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő, a Brit Nemzeti Párt vezérét. Griffin tegnap délután szabadtéri sajtóértekezletet akart tartani a londoni parlament épületével szemközt, amikor tiltakozók tojászáport zúdítottak rá és kíséretére, valamint az újságírókra, és kisebb verekedés is kirobbant. A tüntetők az akció közben Állítsátok meg a fasiszta BNP-t feliratú táblákat is a magasba tartottak.

Nem biztonságos a Balkán

Nem szilárd a Balkán biztonsága, a térségben még fennáll az erőszak kiújulásának veszélye ― jelentette ki tegnap Belgrádban Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter. A politikus, a balkáni országok vezérkari főnökeinek tanácskozását megnyitva Koszovó kérdésének megoldatlanságát nevezte a térséget leginkább destabilizáló tényezőnek. Leszögezte, hogy Szerbia folytatja politikai és diplomáciai eszközökkel vívott küzdelmét területi integritásának védelme érdekében. Sutanovac szerint a Balkán-félsziget bizonytalanságához az is hozzájárul, hogy megoldatlan a menekültek, az otthonaikból elüldözöttek helyzete. A miniszter a térség országainak európai jövőjét nevezte a tartós regionális biztonság egyedüli szilárd garanciájának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-06-10: Világfigyelő - x:

A baloldal kudarcának okai

Miközben a gazdasági válságért hibáztatható európai és amerikai döntéshozók pénzügyi felelőtlensége a kapitalizmus megkérdőjelezésének intellektuális vitáját váltotta ki a világban, a válság kitörése óta tartott első európai szavazáson a választók nem fordultak a szocialista ideológia felé, és a baloldali pártok jelentős vereséget szenvedtek. Az ellentmondás okait elemezte tegnap a Le Figaro francia konzervatív napilap. A Le Monde szerint a francia Zöldek előtörése azt jelzi: a baloldal új arca a politikai ökológia lehet.
2009-06-11: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma az esti szentmise után, 20 órától bemutatják a Pál Apostol, dalok Pál levelei szerint című előadást. Fellép Gryllus Dániel, a dalok szerzője, közreműködik Halmos László (brácsa), Ferenczi György (szájharmonika, hegedű) és a Rackajam zenekar.