Vakáció — Jártó Kocsis Edit

2009. június 11., csütörtök, Család

Alig vártuk már, hogy teljenek a napok, fogyatkozó sorrendben leltároztuk őket, míg végre eljött a vakáció.

Ma sem történik ez másként, s talán egy gyerek számára ezek az iskolai év legszebb napjai. A várakozás izgalommal tölt el mindenkit, hiszen megszűnik a kötelező felkelés, tanulás, és előttük a szabadság. Ujjongás, táskadobálás, néha füzettépés fűszerezi ezt a felszabadult érzést, aztán mindenki szétszéled.

Másnap jólesik a lustálkodás, nyújtózás, minden percet külön ízlelgetni, hogy aztán három-négy nap múlva mintha valami hiányozna. Ilyenkor egy új program, egy kirándulás, tábor átveszi a napi teendők helyét, és ismét minden rendben. A gyerekek többsége a kétévi vakációról álmodozik, mégis ősszel a legtöbben azzal a hírrel érkeznek, hogy már várták az iskolakezdést.

A felnőtt is ízlelgeti a hőn áhított szabadságot, még az is, aki nem utazik sehová, aki korán kel, otthon dolgozik, mert tudatában ott él, hogy végre semmi sem kötelező.

Különös módon nem érezzük korlátnak mindazt, amit magunk szabunk ki önmagunknak, nem így, ha mások teszik velünk ugyanazt. Mennyire igaz a filozófiai gondolat, miszerint ,,annyira vagyunk szabadok, amennyire nem ismerjük szabadságunk korlátait".

Ha ilyen fontos a tudat szerepe, csak tudatosítanunk kellene magunkban a szabadság érzését, és már szabadok is lennénk. Fizikai értelemben nem ilyen egyszerű a dolog, de szabadok lehetnénk gondolatainkban, melyeket sokszor kívülről befolyásolnak, manipulálnak, a tetteinkben, amelyekben mi magunk ragaszkodunk kétségbeesetten a rutinhoz. Mennyi mindentől szabadulhatnánk meg, ha nem követnénk mindig azt a láthatatlan fonalat, amely röghöz köt, amely egy látszólagos biztonság érzetét kelti.

Legtöbben nem azt a szabadságot kívánjuk, mely szerint mindenki fittyet hány az erkölcsi törvényekre, és nem felel önnön tetteiért, szavaiért, csupán önmagunktól kérünk feloldozást.

Talán idén ez sikerülni fog.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-11: Sport - x:

Labdarúgás, IV. liga

A Papolci FC és a Berecki FC a két feljutó
Újdonságot nem állítunk a címben, hiszen már a múlt héten tiszta volt a képlet, vagyis a feljutás kérdése. A hét végén aztán a két „jelölt" megerősítette a rangsorban elfoglalt helyét, a Berecki FC ráadásul a forduló rangadóján.
2009-06-11: Család - x:

Belebetegedhetünk állásunk elvesztésébe

Az állás elvesztése nem csak gazdasági gondok elé állítja az embert, hanem beteggé is teheti: akiknek megszűnik a munkahelyük, valószínűbb, hogy magas vérnyomásuk, szívproblémájuk, szélütésük vagy cukorbetegségük lesz.