Az abszint lelke — Puskás Attila

2009. június 11., csütörtök, Család

A fehér üröm (Artemisia absinthum L.) már száradt leveleit adták át meghatározás végett. Sajátos illata, ezüstpelyhes levelei azonnal utaltak kilétére. Nem ritka növény, fajtestvérével, a fekete ürömmel (A. vulgaris) gyakran nő embermagasságúra utak, ösvények mentén, gyomtársulásokban. Osztott, szeldelt levelei fonákjukon selymes-molyhosak, szürkésfehérek. Összetett, fészkes virágzata füzéres, bugavirágzat, sárga. Július-augusztusban virágzik, s virágpora, akárcsak a parlagfűé, allergén.

Gyógynövény, fűszernövény. Leveles, virágos ágaiban 0,25—0,5 százalék illóolaj, cseranyag, az abszint keserű anyaga található. Mivel keserűanyaga fokozza a gyomorsav-termelődést (feltehetően az epetermelést is), étvágyjavító, enyhe görcsoldó, féregűző. Az illóolaj tujontartalma mérgező, a gyógyászatban nem alkalmazzák.

Szeszes italként, pálinkában személyiségzavarokhoz vezet. Az abszint, az ürmösbor a franciák, olaszok kedvelt itala. Azonban hatása nem csak kellemes utóélményt kelt. Figyeljük meg Edgar Degas festő Abszint című festményének (1876—1877) két alakját, a róluk áradó sivárságot, a magányosság tükröződését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-11: Család - x:

Már az óvodában meglátszik...

Az óvodai viselkedésből gyakran kikövetkeztethető, hogy milyen eredménnyel fejezi be később egy fiatal tanulmányait.
2009-06-11: Család - x:

Változik a szobanövénydivat is

Bolyhos kabát, ezüst vízesés, csüngő csoda — ilyen fantázianevük van az újra felfedezett növényszépségeknek. A szobanövények divatja illeszkedik a legfrissebb lakberendezési irányzatokhoz, a virágdekorációk pedig epizodistából olykor főszereplővé lépnek elő.