Kárpátaljai népmeseAlmát szemétért

2009. június 13., szombat, Kiscimbora

Élt Ajakon egy nagyon gazdag ember. Egyetlen fia szép, derék ember volt. Ott volt a kora, hogy megnősítsék.

— Édesapám, ne házasítsatok — mondta a fiú az apjának —, mert azt veszem el, akit szeretek!

Vitte a keresztapja gazdag helyre, szegényebb helyre, szép lányhoz, csúnya lányhoz, gazdaghoz, szegényhez, nem kellett neki senki. Eljött az ősz, ő maga mondta akkor az édesapjának:

— No, édesapám, én már most megyek házasodni.

— Jól van, fiam — mondta az apja —, mennyi pénz kell, mennyi garast adjak?

— Nem kell nekem semmi, csak két szekér alma meg a legfiatalabb szolgád — mondta a fiú. — De akármilyen menyasszonyt hozok, szeressétek, mint gyermeketeket, mert ha nem, elrejtem magamat.

Az édesapa belenyugodott. A fiú a két szekér almához még egy üres szekeret is kért, aztán elköszönt az édesapjától. Az édesapja jó szívvel elbocsátotta, de zsebkendőjével a könnyeit törülte.

A fiú keresztülment hét falu határán, a hetedik falu végén megállott, a piac közepén elkezdte árulni az almáját, ilyen szókkal:

— Almát szemétért, almát szemétért!

Szaladtak a gazdag lányok, hozták a sok szemetet kosarakkal. Az ajaki legény mindet jól megnézte, egy sem volt még eddig kedvére való. Már az üres szekere szeméttel félig volt, a fél szekér alma elfogyott. Ment tovább, elérte a nyolcadik falut, ott is ilyen szavakkal kínálta almáját:

— Almát szemétért, almát szemétért!

Jöttek a lányok ismét hozták a szemetet. Az alma elfogyott, a szemét megszaporodott. Esteledett már. Nem akarta, hogy ott töltse az éjszakát, továbbindult. Megint kiabálta:

— Almát szemétért, almát szemétért!

Elfogyott az alma, csak a másik szekérnek az aljában volt még egy szép piros alma, a legszebb valamennyi közt. Látja a fiú, hogy a félsötétségben egy szégyellős kislány jön egy pici kosárral, de alig volt szemét a kosarában. Látja, hogy megáll, és nem jön közelebb. A legény végül megszólította:

— Gyere közelebb, ne szégyelld, hogy kevés a szemeted, ezt keresem én.

Elhajtottak a lány szüleihez, nádfedeles kis házikójukba. Mindenütt tisztaság volt, bocskoros öreg jött a fiú elébe. A legény a szívére ölelte, és a kislányt megnyerte.

Másnap reggel a fiú szekérre pakolta a lány kis szegénységét, és hazavitte menyasszonyát a szülői házba Ajakra. Az ipája szívesen fogadta. Háromnapos menyegzőt tartottak, és még ma is élnek, ha meg nem haltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-13: Gazdaság - x:

Hajnal (Békési levelek) — Pálmai Tamás

Bizonyára sokáig el lehetne vitatkozgatni azon, hogy kinek mi a kedvenc napszaka. Most, amikor az üres árkus papír mellé épp leültem, ugrott be zakatoló agyamba a fenti cím. S rögtön vele együtt az ifjúkor Szent Anna-tava párálló pitymallatának utánozhatatlan atmoszférája, varázsa.
2009-06-13: Kiscimbora - x:

Zelk Zoltán: Vakáció

Hova menjünk,
milyen tájra?