Békési levelekHajnal — Pálmai Tamás

2009. június 13., szombat, Gazdaság

Bizonyára sokáig el lehetne vitatkozgatni azon, hogy kinek mi a kedvenc napszaka. Most, amikor az üres árkus papír mellé épp leültem, ugrott be zakatoló agyamba a fenti cím. S rögtön vele együtt az ifjúkor Szent Anna-tava párálló pitymallatának utánozhatatlan atmoszférája, varázsa.

Serdülő, tizenéves suttyó legényekként — egykori elválaszthatatlan négyes fogat — mindig úgy csináltuk, hogy legalább egy éjszakát végigvirrasszunk. El akartuk csípni ezt a csodálatos, áldott pillanatát a tónak. A csendesen pislákoló tűz, az elfáradó, lankadó, halkuló nótaszó, az el-elszenderedő társak, a fogyatkozó rumocska vagy fenyővíz mellett egyre legyőzhetetlenebbnek tetszett a sötét, és egyre messzibbnek, elérhetetlenebbnek a napfelkelte. Volt, hogy csak egyikünk ,,érte meg" éberen a változás első jeleit. A leírhatatlan, irdatlan mélységű csend vette át ilyenkor az éjszaka megszokott neszeinek helyét, a sötét lassan, nagyon lassan oszladozni kezdett, majd a táguló láthatóságban elő-elővillant a párálló tó tompa tükre, sűrűsödött a fény, s óvatosan, szinte lábujjhegyen megmozdult körülöttünk a világ. Ez az örökös újjászületést, a feltámadást, a hajnal szinte nesztelen hasadását megelőző csendesség maga volt az élet anyaméhének párnapuhaságú melege, maga volt az éledő reménység első lélegzetvétele, a mégiscsak lesz holnap érzésének szóval el nem mondható hangulata. A moccanó új napról a felkelő nap fényében megbizonyosodván boldogan aludni tértünk, amíg a tűzkatlan sátor ki nem vetett nagy álmosan magából. Álmosan, de nevető derűvel mondtuk minden utunkba kerülőnek: Virrasztottunk!

Érdekes az ember tudatalattija. Tulajdonképpen a Kishit címet akartam adni az írásnak, és értelemszerűen erről, a ma sajna egyre divatosabb fogalomról akartam bölcselkedni. De végül ez kerekedett ki belőle. Ám ha belegondolunk, tulajdonképpen mégiscsak ugyanarról beszélünk, hisz aki kishitű, az nem véli a hajnalt a legszebb napszaknak. Az ilyen emberfi azt mondja, úgyis este lesz, sötét és hideg jövend, ki tudja, túléljük-e, megérjük-e a szebb jövőt? Persze, hogy túléljük! Mint ahogy a sötét középkort, mindenféle történelmi ,,izmust", diktatúrát is túléltünk. Mert hittünk az örökkön visszatérő virradat lehetőségében, eljövetelében. Tudtuk, és tudjuk mi, magyarok, hogy bár a történelmünk során sokszor csak észveszejtően, kétségbeejtően kevesen (maroknyian tán), de mégis mindig voltunk elegen ahhoz, hogy a visszatérő világosságot, a megvilágosodás vágyának tüzét vagy ha néha hamu alatt is, de legalább a parazsát életben tartsuk, táplálni tudjuk.

Szárazságra eső jön, sötétre világosság, borúra derű, bánatra öröm, halálra újjászületés, ,,rendes feltámadás". Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy legalább gyertyányi fényét tápláljuk, táplálni tudjuk a szép reménynek. Tamásit emlegetvén, vele gondoljuk s parafrazálva mondhatjuk, mondjuk is: azért vagyunk a világon, hogy a megmaradásba, megújhodásba vetett hit hol mécslángját, hol izzó fehérségét életben tartsuk, fényénél megtaláljuk és élhetővé tegyük azt a bár talpalatnyi földet, ahol otthon tudunk lenni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-13: Gazdaság - x:

Pünkösd a Gyimesekben (Hitből táplálkozó remény) — Bedő Zoltán

Pünkösd vasárnapján ft. Berszán Lajos címzetes kanonok meghívására és Kelemen Antal karnagy jóvoltából a Gyimesekbe utazhattam az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum végzős diákjainak kicsengetésére. Induláskor még köd gomolygott a völgyekben, de a Csíki-medencébe érve már bukfencet vetett egy-egy csintalan napsugár a harmatos réteken. A még szunnyadó székely falvak fölött a hósipkás Hargita őrködött.
2009-06-13: Kiscimbora - x:

Almát szemétért (Kárpátaljai népmese)

Élt Ajakon egy nagyon gazdag ember. Egyetlen fia szép, derék ember volt. Ott volt a kora, hogy megnősítsék.