A Fidesz-kongresszuson újraválasztották Orbán Viktort

2009. június 15., hétfő, Közélet

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, valamint ismételten bizalmat szavaztak a Fidesz négy jelenlegi alelnökének is szombaton Budapesten, a párt XXIII. kongresszusán; a pártelnöknek és az alelnököknek sem volt kihívójuk. Orbán Viktor megválasztása után arról beszélt: nincs kiegyezés a Gyurcsány—Bajnai-korszakkal, amely megkezdte saját maga átmentését.

A Fidesz elnöke 1216 érvényes szavazatból 1211 igen szavazatot kapott a XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontban tartott kongresszuson. Az alelnökökre szintén 1216 érvényes szavazat érkezett, ebből Varga Mihályra 1206-an, Kósa Lajosra 1197-en, Pokorni Zoltánra 1173-an, Pelczné Gáll Ildikóra 1139-en szavaztak igennel. Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, ezt megelőzően 1993 és 2000 között is ő volt a Fidesz első embere.

A Fidesz elnöke megválasztása után a kongresszus előtt azt mondta, a Gyurcsány—Bajnai-korszak megkezdte saját maga átmentését a kormányváltás utáni időkre — már arra készülnek, hogy egyszer visszatérjenek. A Gyurcsány—Bajnai-korszak már nem a következő választásra koncentrál, hanem arra, hogy mindenhova ,,beépítse, befészkelje" magát, hogy egyszer visszatérjen — mondta. A változás kapcsán e korszak leginkább a felelősségre vonástól retteg, hiszen pontosan tudják, mi mindent műveltek az elmúlt években — emelte ki. Úgy vélte, hogy nyilván már most lázasan dolgoznak a nyomok eltüntetésén. ,,Mi nem egyezünk ki, ezzel a korszakkal nincs kiegyezés" — jelentette ki. Hozzátette: jó lenne hátradőlni a győzelem után, de küzdelem következik, s nem is akármilyen. Mint mondta, történelmi lehetőséget jelent az európai parlamenti választások eredménye, mert úgy tűnik, a Fidesz és a KDNP politikai kényszerkoalíció nélkül kormányozhatja majd az országot.

A kongresszuson többen is beszéltek a Jobbikról. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy a magyar választók számára nem e pártnak a térnyerése a probléma, hanem a munkahelyek elvesztése. Ha a mostani kormánykoalíció pártjai valóban a Jobbik ellen akarnak küzdeni, akkor írjanak ki azonnal új országgyűlési választást, és akkor a Jobbik rögvest veszít 5—6 százalékot — tette hozzá. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta, minél hamarabb véget ér a Gyurcsány—Bajnai-korszak, minél hamarabb véget ér ez a kínosan hosszúra nyúló agónia, annál hamarabb szűnik meg a radikális erőket felhajtó energia is. Szerinte a Jobbik valóságos problémákat vetett fel, ami annyit jelent, hogy nem a Jobbik kérdéseivel, hanem a válaszaival van baj.

Navracsics Tibor, a parlamenti frakció vezetője a tisztújítás előtt kijelentette: egy év múlva Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt Magyarországon, ha jól végzik a dolgukat. A képviselőcsoport beszámolóját ismertetve azt mondta: a Fidesz elérte, hogy ma már nem arról folyik a vita, ki fogja megnyerni a következő választásokat, hanem arról, hogy a Fidesz sima, kétharmados vagy akár háromnegyedes többséget szerez-e az Országgyűlésben. A politikus emlékeztetett arra, hogy az előző kongresszus óta eltelt két évben a Fidesz 122 törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlésben, ezeknek azonban csak elenyésző kisebbségét támogatta az a kormány, amely folyamatosan arra panaszkodik, hogy a Fidesz nem képes a párbeszédre.

Megerősítették a szocialistáknak címzett követeléseket is, többek között azt, hogy a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, vessenek véget ,,a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének", és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát, valamint tartózkodjanak a rendőrség, a titkosszolgálatok és hadsereg politikai célokra történő felhasználásától. Az egyhangúlag elfogadott határozatban rögzítik, hogy az európai parlamenti választáson az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, az MSZP pedig már több alkalommal is semmibe vette az emberek akaratát, most azonban itt az ideje, hogy végleg félreálljanak a változás útjából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-15: Közélet - x:

Kezdődik a felvételi — Fekete Réka

A hét első három napján tartják a képesség- és nyelvi próbákat a művészeti, teológiai, óvóképző és kétnyelvű IX. osztályokba, a többi szakterületen csütörtökön kezdik meg a felvételizők az opciók bejegyzését a jelentkezési lapokra.
2009-06-15: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Kovács Miklós: bénultság Kárpátalján
Egy nemzetnek akkor van vége, amikor megszűnik a nemzet cselekvési képessége, s a kárpátaljai magyarság most ennek az állapotnak a közelében van — mondta a Fidesz XXIII. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének (KMKSZ) elnöke, majd felhívta a figyelmet arra is: a magyar nemzeti kisebbségek megmaradását illetően a magyarországi politikai harc a fő hadszíntér.